Новини
Суспільство

Хмельницька облрада перекрила фінансовий кисень новоствореним ОТГ

Депутати обласної ради  не внесли зміни до проекту перспективного  плану формування  територій громад Хмельницької області.

Рішення, винесене на пленарне засідання 15-тої сесії, не набрало достатньої кількості голосів. Фактично такими діями депутати обласної ради  перекрили можливість  прямих міжбюджетних стосунків між держбюджетом та кошторисами новостворених ОТГ, вибори у яких відбудуться у жовтні та грудні цього року. Відтак, новостворені адміністративні одиниці не матимуть  можливості отримати додаткове фінансування на розвиток інфраструктури своїх територіальних громад.

За рішення не голосувала фракція ВО «Свобода».  Проте, якби в сесійній залі була достатня кількість обласних обранців від інших фракцій, проект змін міг би набрати необхідну чисельність голосів. Попри кілька компромісних варіантів, які ставилися на голосування,  зміни  так і не були проголосовані.  Голова Хмельницької облради Михайло Загородний тепер окремо скликатиме позачергову сесію для ухвалення цього рішення уже з компромісним формулюванням. Очільник депкорпусу області сподівається, що на позачерговій сесії зміни до проекту перспективного  плану формування  територій громад Хмельницької області таки ухвалять і вони ще встигнуть пройти усю процедуру схвалення.

Варто зазначити, що лише після схвального вердикту обласних обранців його розгляне  профільне міністерство і Кабмін.  Процедура проходження рішення може затягнутися на 3 місяці і  є ризик, що воно не потрапить у головний кошторис країни. Відтак, є ймовірність, що додаткового фінансового ресурсу новостворені громади Хмельниччини не отримають.

Наразі Хмельниччина серед лідерів за кількістю  та якістю створених ОТГ.  До кінця року вибори пройдуть у  12 ти обєднаних тергромадах Хмельницької області,  які  пройшли повну процедуру добровільного об’єднання. У семи вибори відбудуться наприкінці жовтня, в 5-ти – у грудні нинішнього року.

Автор: Алла Самойленко