Новини
Здоров’я

Депутати позбавили можливості гемодіалізних хворих Хмельницького лікуватися в комфортних умовах

Депутати Хмельницької обласної ради позбавили можливості хворих на ниркову недостатність, котрі мають потребу у гемодіалізі, лікуватися в комфортних умовах. На своїй черговій 15-тій сесії вони не підтримали пропозицію депутата від ВО «Свобода» та заразом начальника управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Бориса Ткача перерозподілити медичну субвенцію.
Наразі гемодіаліз як третинний рівень надання медичної допомоги виконується в Хмельницькій
обласній лікарні. Відтак цільові кошти спрямовуються саме туди. Для покращення надання цієї медичної послуги своїм мешканцям у обласному центрі створили спеціальне відділення, оснастили його та підготували все для прийому таких хворих.
Поштовхом для ухвалення такого рішення стало те, що від пацієнтів надходило чимало скарг щодо обласного відділення гемодіалізу, котре переповнене, через що медичні процедури здійснюються у чотири зміни і хворим з міста доводиться добиратися на життєво необхідну медичну маніпуляцію серед ночі або під ранок. Однак для безперебійного системного якісного надання спеціалізованих процедур третинного рівня надання медичної допомоги, міський заклад охорони здоров’я потребує цільових коштів, які централізовано надходять в область із державної казни як медична субвенція. Саме вони й стали каменем спотикання.
В кулуарах 15-тої сесії депутати з інших фракцій неодноразово підтверджували, що корисне і потрібне рішення про перерозподіл медичної субвенції для гемодіалізних хворих стало заручником суто політичних суперечок між «Свободою», БПП та «Конкретними справами». Нині в Хмельницькому є 66 хворих із нирковою недостатністю, життя яких буквально залежить від процедури гемодіалізу.

Автор: Катерина Прокопець