Новини
Події

Сховища Хмельницького непридатні для повноцінного захисту

Переважна більшість бомбосховищ Хмельницького потребують капремонту та непридатні для повноцінного захисту, –  зазначають в Хмельницькій міській раді.

За  інформацією начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці виконавчого комітету Хмельницької міської ради Дмитра Білоуса, у обласному центрі близько 70-ти сховищ. Однак, по-перше, вони не призначені для простого цивільного населення, а лише для хворих лікарень, різного роду посадовців та працівників окремих підприємств. А, по-друге, переважна їх більшість у аварійному стані. Приміром, сховище, котре знаходиться під автовокзалом №1 обласного центру, затоплене водою через «помилку проектантів», які не врахували  рівень грунтових вод. Наразі  майже кожен підземний спеціалізований прихисток від НС потребує від мільйона до  двох мільйонів гривень на капремонт. Окрім того,   необхідно й замінити  фільтри радянського виробництва на нові. Проте аналогів їм неросійського виробництва наразі не знайдено.   А переобладнання системи вентиляції потягне  іще не на один мільйон гривень.  Додатковою статтею витрат є й забезпечення НЗ у цих сховищах.

За словами місцевих дігерів, чимала частина сховищ області  у жалюгідному стані. Багато з них підтоплені грунтовими водами та розграбовані.  Водночас, на  позачерговому засіданні  з питань техногенної безпеки, зумовленої надзвичайними подіями, котрі сталися  поблизу Калинівки на Вінничині,  чиновники області звітували перед керівництвом краю про «задовільний стан» бомбосховищ.

 Згідно з офіційною статистикою, в Хмельницькій області існує більше сотні  спеціально обладнаних великих цивільних сховищ, здатних захистити від бомбардування та інших надзвичайних ситуацій, а також   понад 600  антирадіаційних укриттів.  На території Хмельниччини розташовано три  великих склади зі зброєю, на яких у 2005-тому та 2010-тому роках уже траплялися пожежі. Окрім того, в краї розташовано чимало військових об’єктів та кілька підприємств військово-промислового комплексу.

Автор: Катерина Прокопець