Новини
Події

До уваги водіїв Хмельниччини: тепер європротокол можна самостійно оформляти у електронній формі

Оформити дорожньо-транспортну пригоду по європротоколу тепер можна в електронній формі за допомогою звичайного смартфону на місці події, без виклику патрульних, повідомляє патрульна поліція на своїй сторінці у соцмережі.
Європротокол – це спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. Потім цей документ надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування. Європротокол може заповнюватися як в паперовому вигляді, на спеціальному бланку, так і в електронній формі, з використанням системи “Електронний Європротокол» за посиланням https://dtp.mtsbu.ua.
Європротокол можна використати у разі, якщо:
– учасники дорожньо-транспортної пригоди (у разі якщо їх не більше двох) мають поліси страхування цивільно-правової відповідальності;
– відсутні травмовані та загиблі люди;
– обидва учасники дорожньо-транспортної пригоди згодні на використання європротоколу;
– у водіїв відсутні ознаки алкогольного та наркотичного сп’яніння;
– дорожньо-транспортна пригода призвела до незначних втрат.
Якщо будь-який ТЗ забезпечений полісом іноземного страховика, необхідно використовувати паперовий бланк Європротоколу або викликати поліцію.
Якщо водії скористались Європротоколом (незалежно від його форми), то вони:
– мають право залишити місце ДТП:
– звільняються від обов’язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про настання ДТП;
– звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;
– повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
В разі використання системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховикам учасників ДТП відправляються автоматично.

Автор: Алла Самойленко