Новини
Події

У Радошівці на Ізяславщині діти знають, що їли українські козаки

Українське козацтво – це синонім свободи, взірець людської та національної гідності, військової талановитості та самопожертви. 

Важливим значенням для забезпечення підтримки гарної фізичної форми та здоров’я козаків мало їх харчування. Просте, доступне, поживне, різноманітне й раціональне. Французький інженер Г.Л. де Боплан, який протягом тривалого часу жив в Україні, писав про козаків так: «…Проворні, сильні, від природи мають добре здоров’я. Від хвороб вмирають дуже рідко, хіба в дуже великій старості, завдяки гарному і поживному харчуванню».

Страви, якими харчувалися козаки, показали учні Радошівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., що на Ізяславщині. У рамках тижня патріотичного виховання, присвяченого Дню захисника України та Дню українського козацтва, учні  провели загальношкільне свято-презентацію «Що їли козаки».

Під час підготовки заходу, який вже до речі в закладі став традиційним, діти з учителями вивчали організацію харчування, технологію приготування, історію страв.

Разом з батьками вони протестували чимало традиційних на козацькому столі страв: соломаху, тетерю, щербу, братко, узвар, юшку, із різноманітною начинкою вареники і пироги, млинці, різні способи приготування сала та м’яса, рибу, овочі, фрукти і багато інших смаколиків.

Кожен клас від першого по одинадцятий презентували приготовані страви, розповіли про їх історію, способи приготування та  їх поживні якості. Крім того організатори заходу підготували для учнів цікаву вікторину на знання історії українського козацтва, його звичаїв та традицій.

Журі, до складу якого крім педагогів Радошівської ЗОШ І-ІІІ ст., увійшов і гість свята — завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Віктор Кучерук. Уважно вислухавши виступи кожного класного колективу, оглянувши оформлення кожної презентаційної виставки та спробувавши представлені страви, визначено переможців виставки і вручило пам’ятні дипломи за І, ІІ та ІІІ місця.

Завершилося свято виконанням усіма учасниками свята пісні.

Джерело

Автор: Алла Самойленко