Новини
Бізнес

У Старокостянтинові будуватимуть потужний завод з виробництва соняшникової олії

Найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки компанія  Кернел обрала саме Хмельниччину для будівництва заводу  з виробництва соняшникової олії. Будуватимуть його на базі діючого елеватора. Вчора голова Хмельницької ОДА Олександр Корнійчук і Директор з управління виробничими активами компанії Кернел Юрій Пугач підписали меморандум про співпрацю.

 

Планова річна потужність підприємства складатиме 1 мільйон тонн насіння соняшника. Для реалізації проекту буде інвестовано $130 млн із коштів, які Кернел нещодавно залучив при розміщені єврооблігацій. Введення виробничих потужностей в експлуатацію заплановано на середину 2020 року.

«На даний час в Хмельницькій області проводиться майже вся переробка сільськогосподарської продукції, зокрема 60% виробництва пивного солоду, переробка сої (1,5 тис.тон на добу), а також область займає перше місце по врожайності та переробці цукрового буряку», – зазначив Олександр Олександрович й висловив сподівання, що співпраця з компанією Кернел буде успішною і результативною.

«Така підтримка є важливою умовою для нас при виборі місця будівництва. До того ж завдяки сприятливим кліматичним умовам Західна Україна демонструє стрімкі темпи зростання виробництва олійних культур. При цьому сучасні технології вирощування дозволяють уникнути виснажування ґрунтів і таким чином зберігати навколишнє середовище. Насіння соняшника залишається найрентабельнішою культурою в сівозмінні українських сільгоспвиробників. Наразі середня врожайність соняшника в Хмельницькому регіоні складає 3,5-4 тонни на гектар, тоді як в середньому в Україні – 1,5-2 тонни на гектар. Проте більшість переробних підприємств розташована у південно-центральній частині країни.

Будівництво заводу – це безперечна перевага для Хмельниччини. Значні перспективи і збільшення прибутковості виробники насіння соняшника отримають за рахунок скорочення логістичних витрат. Ми завжди будуємо відкриті і чесні відносини з партнерами. Нам довіряють свою продукцію понад 3 тисячі виробників сільгосппродукції по всій Україні».

Хмельниччина вже понад 6 років є місцем дислокації виробничих потужностей Кернел. З 2011 року на агропідприємствах та елеваторах компанії в Хмельницькому регіоні працюють 1700 співробітників, свої земельні ділянки холдингу довірили 50000 пайовиків, щорічно 200 студентів місцевих вишів проходять стажування на полях, що обробляє Кернел. Протягом цього часу в області компанією було сплачено понад 350 мільйонів гривень податків, 35 мільйонів гривень спрямовано на реалізацію соціальних проектів з підтримки місцевих громад та розвитку інфраструктури сільських територій.

Перед підписанням меморандуму Олександр Корнійчук запевнив інвестора у повному сприянні  та підтримці у втіленні вищезазначеного проекту.

Джерело

Автор: Алла Самойленко