Новини
Надзвичайні події

Потерпілі вважають: захист обвинувачуваного у масштабній ДТП під Кам’янцем-Подільським намагається перекласти провину на іншого

Минув рік з часу масштабного ДТП під Кам’янцем-Подільським, у котрому  загинуло четверо і постраждало ще тринадцять людей. Однак суди тривають донині. Потерпілі вважають, судові засідання затягують навмисно, а адвокат обвинуваченого намагається перекласти провину на іншого водія.

Нагадаємо, трагічні події сталися на сумнозвісному «тещиному язику». Вранці 12 жовтня 2016 року мікроавтобус з сімнадцятьма пасажирами виїхав із Кам’янця-Подільського до Хмельницького. «Мерседес-Спрінтер» рухався на підйом, коли йому назустріч виїхала вантажівка.

– Ми зі свекрухою сиділи одразу позаду водія, – пригадує свідок тих подій Наталія Фініна. – Мати біля вікна. Раптом фура назустріч не виїжджає, а вилітає. Займає і свою, і нашу смугу. Далі – удар…

Отямилася жінка за три тижні у реанімаційному відділенні. Увесь час Наталія була на апаратному диханні, з численними забоями внутрішніх органів, та важкими переламами тазу.

– Чоловік мене заново вчив ходити, – втираючи сльози, говорить Наталія Фініна. – На лікування лише офіційно витратили понад 50 тисяч гривень. Але водій вантажівки не те що не дав жодної копійки, я навіть не почула слів вибачення.

У тому страшному ДТП загинула свекруха Наталії і ще троє пасажирів, котрі сиділи попереду з правої сторони мікроавтобуса, адже саме туди прийшовся удар причепа. Від удару у вантажівки розірвало колесо, а бус відкинуло на відбійник.

– Якби не відбійник, – пригадує свідок тих подій Василь Маліновський, – мікроавтобус злетів би у кювет і жертв могло бути набагато більше. Там і так мікроавтобус не можна було розпізнати – купа металобрухту.

Суди по цій справі тривають понад рік, однак вироку не винесли донині. Захист водія вантажівки Сергія Сімака вибрав стратегію захисту – перекласти провину на водія мікроавтобусу. 

– Водій мікроавтобусу самостійно переробив авто з вантажопасажирського на пасажирське, додатково встановивши пасажирські крісла, – каже адвокат пана Сімака Ігор Колеснік. – Він узагалі не мав права виїжджати, не мав права на перевезення.

Тобто, на думку адвоката, якби водій мікроавтобусу не переробив своє авто під пасажирське, то і ДТП не сталося б. З цим категорично не погоджується потерпіла сторона.

– Адвокатові просто заплатили гарні гроші, ось він і затягує суди,  намагається перекласти провину на водія мікроавтобуса, – розповідає Микола Цюрик. У тому ДТП у чоловіка загинула мати. – Я сам водій-далекобійник і знаю, що на тому спускові стоїть купа попереджувальних знаків. Якби водій фури їхав 40 кілометрі на годину, як того вимагають дорожні вказівники, то і ДТП не сталося б. А адвокат Сімака перекладає з хворої голови на здорову. Нехай водій маршрутки відповідає за переобладнання свого авто, але обвинувачувати його у ДТП це просто маячня.

На черговому судовому засіданні сторона захисту викликала одного з пойнятих, котрий робив заміри після ДТП. Адвокат обвинувачуваного ставив запитання свідкові майже півгодини.

– Та то якийсь цирк просто, – обурюється Людмила Круліцька. У тому ДТП у жінки загинула матір. – Адвоката чомусь найбільше цікавило, у яких відносинах був пойнятий зі слідчим, з прокурором. Яке то взагалі має відношення до ДТП?

Наразі чергове судове засідання відбудеться наприкінці жовтня. Сторона захисту Сергія Сімака наполягла, аби у цій справізаслухати іншого пойнятого.

Автор: Алла Самойленко