Новини
Увага!

Хмельничан закликають не палити опале листя

Дунаєвецька міська рада закликає громадян не палити опале листя.

  • Спалювання листя, трави, гілля, будь-якого сміття заборонено законодавством;
  • Спалювання рослинних залишків, сміття шкодить здоров’ю людей та довкіллю, створює небезпеку для життєдіяльності;
  • Зазначені протиправні дії згідно чинного законодавства України тягнуть за собою адміністративну відповідальність, накладання та стягнення з порушників штрафів у розмірі від 340 грн. до 1700 грн.

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя та траву…поясніть, будь ласка, чому це не слід робити! Кожен із нас має законне право боротися із паліями, відстоюючи своє конституційне право на довкілля, безпечне для життя і здоров’я!

Крім шкоди, що буде завдана довкіллю та здоров’ю людей, порушник нестиме відповідальність за свої дії: згідно ст. 77-1 КУпАП – на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн. Також необхідно зазначити, що за підпал відповідає не тільки безпосередньо палій, а й власник (орендар) земельної ділянки.

Дунаєвецька міська рада закликає мешканців громади не палити листя, гілля, сміття, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу, в якому живете Ви та Ваші родини. Закликаємо дунаєвчан долучатися до виявлення порушників і повідомляти про подібні випадки телефонувати у приймальню міськради 31-2-95. Відреагують на такий виклик і у поліції (102).

 

Автор: Катерина Прокопець