Новини
Події

Документальний фільм про Хмельницьку АЕС створить британський телеканал

В рамках інформаційної кампанії щодо проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський союз» заплановано створити документальний відеофільм з метою промоції Хмельницької АЕС. Для створення фільму залучено британський телеканал «ITV», знімальна група якого 25 – 26 жовтня знайомилася із атомною станцією.

В рамках програми візиту британські медійники відвідали навчально-тренувальний центр ХАЕС, в якому спостерігали за підготовкою оперативного персоналу на повномасштабному тренажері блочного щита управління (БЩУ) та ознайомилися з технологією виробництва АЕС.

На проммайданчику  Хмельницької АЕС знімальна група побувала в машинному відділенні та на БЩУ другого енергоблока, відвідала центральний щит управління, а також будівельний майданчик енергоблоків №3, №4. Зі станом справ щодо спорудження нових потужностей ознайомив іноземних гостей заступник генерального директора із капітального будівництва ВП ХАЕС Олег Рахлінський, який зазначив, що проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» розглядається як джерело додаткових інвестицій для будівництва енергоблоків.

Зустрічаючись із представниками британського телеканалу генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, дав вичерпні відповіді на всі питання, які цікавили  іноземних журналістів.

Відповідаючи на питання чи варто турбуватися громадськості з приводу спорудження двох енергоблоків, будівництво яких було зупинено через мораторій багато років тому, керівник ХАЕС наголосив, що «…умовою пуску другого енергоблока свого часу  була програма з безпеки, яка налічувала 146 заходів з реконструкції і модернізації. ХАЕС їх виконала,  за всіма заходами надані відповідні звіти в регулюючі органи.

«Щодо спорудження 3 та 4 енергоблоків, ми маємо за мету  досягти ще  вищого рівня безпеки за рахунок впровадження додаткових пасивних та активних систем безпеки»,– додав М.Панащенко. – Про це ми інформували соціум при проведенні громадських слухань. Ми докладемо всіх зусиль, щоб переконати громадськість, що ХАЕС безпечна як при  будівництві, так і при вводі в експлуатацію. На користь цього свідчить майже 30-тирічна стабільна робота енергоблоків ХАЕС».

У реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – ЄС» генеральний директор атомної станції вбачає лише перший крок до енергетичного зближення з Європою.

«Для України вигідно співпрацювати з європейськими банками і поступово, коли цей проект буде реалізовано, у нас з’явиться можливість експортувати електроенергію, погасити кредити. У нашій електроенергії зацікавлений Євросоюз».   

 

Автор: Катерина Прокопець