Новини
Події

Хмельничани показали, як використовують собак у боротьбі з незаконним переміщенням тютюнових виробів

Співробітники Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення ДФС з Хмельницького взяли участь у регулярному засіданні Спеціальної групи Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні EUBAM по боротьбі з незаконним обігом тютюнових виробів, яке відбулось в Одесі.

Хмельничани представили учасникам зустрічі відеоролик про діяльність Департаменту СПКЗ ДФС, виступили з презентацією на тему «Використання кінологічних команд та скануючих систем у пунктах пропуску через митний кордон для ефективної боротьби з  незаконним переміщенням тютюнових виробів»; продемонстрували роботу кінологічної команди у складі інспектора-кінолога зі службовою собакою з виявлення прихованої тютюнової продукції.

У рамках заходу відбулася прес-конференція та офіційна презентація прийнятої Стратегії у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів на період до 2021 року.

Незаконний обіг тютюнових виробів сьогодні вважається одним з найбільш серйозних ризиків безпеки на кордоні, приносячи втрати в мільйони доларів США державному бюджету Молдови та України, а також країн-членів ЄС. Тож захід відбувся за участю широкого кола учасників представників митних адміністрацій Білорусі, Грузії, Литви, Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини, Молдови та України; міжнародних організацій: Місії EUBAM, OLAF, Europol, SELEC та тютюнових компаній.

У ході актуального діалогу представники міжнародних організацій поінформували учасників засідання про  нелегальне переміщення тютюнових виробів та їх маршрути, переміщення підозрілих партій тютюнової продукції, матеріалів і устаткування для її виробництва по всьому світу.

Загалом засідання пройшло у форматі насиченої дискусії та сприяло придбанню професійних теоретичних та практичних навичок, спрямованих на протидію незаконному переміщенню тютюнових виробів через митний кордон, налагодженню взаємодії та обміну інформацією.

Джерело

Автор: Алла Самойленко