Новини
Події

Незабаром у Хмельницькому реалізують проект «сусідська варта»

У Хмельницькому канадські поліцейські презентували головам ОСББ та працівникам поліції проект з підвищення рівня безпеки у громаді, який вже давно працює у Канаді, і розвиток якого вони мають намір підтримати і в Україні.

«Сусідська варта» — це проект, спрямований на підвищення рівня безпеки мешканців багатоквартирних будинків та приватного сектору за рахунок активної участі громадян в охороні громадського порядку на території проживання та безпосередньої чіткої взаємодії з дільничним офіцером поліції.

Якщо охарактеризувати його у кількох прикладах, то ситуація має виглядати наступним чином: почули, як сусід за стіною б’є дружину — телефонуйте «102», побачили підозрілих незнайомців у дворі – дзвоніть у поліцію, знайшли на сходах під’їзду шприци чи таблетки – знову ж таки повідомляйте про це свого дільничного.

Принцип проекту — про безпеку і правопорядок дбає кожен член громади, а поліція їм у цьому допомагає.

Сусідська варта ґрунтується на ідеї «якщо помічаю щось підозріле – реагую» і складається з трьох основних елементів:

  • безпека житла;
  • взаємодія з поліцією;
  • турбота про свою територію.

Перший етап реалізації проекту почався зі спільного тренінгу працівників поліції та голів ОСББ, під час якого вони вчилися комунікувати між собою та довіряти один одному.

В майбутньому міжнародна організація «IREX», яка за підтримки відділу з правоохоронних питань посольства США опікується реалізацією згаданого проекту в Україні, планує надати учасникам «Сусідської варти» спеціальну «коробку безпеки», до складу якої входить камера спостереження, датчики руху, велопарковка, та спеціальні інформаційні знаки та наліпки.

 

Автор: Катерина Прокопець