Новини
Події

У Ізяславі відкрили нову міську амбулаторію

31 жовтня, у місті Ізяслав, відбулося  відкриття нової міської амбулаторії загальної практики сімейної медицини №2. Медичну установу відкрили у приміщенні корпусу поліклініки Ізяславської центральної районної лікарні.

Привітали колектив закладу завітали: директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Яків Цуглевич, головний лікар хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 Володимир Демчук, голова районної державної адміністрації, депутат обласної ради Борис Яцков, голова районної ради Сергій Шлегель, секретар Ізяславської міської ради Наталія Попко, головний лікар Ізяславського району Олександр Агапій. Головний лікар Ізяславського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Сергій Літвінчук.

Вітаючи учасників святкового заходу директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Яків Цуглевич наголосив на необхідності швидкого та якісного перезапуску первинної ланки медичної допомоги та покращення медичного обслуговування.

«Потрібно докласти всіх зусиль, щоб пришвидшити перехід на нову систему, бо вона дасть більше фінансування на первинну ланку. Всі підзаконні й нормативні акти, які будуть регулювати фінансування реформи, Міністерство охорони здоров’я України подасть на розгляду Кабінету Міністрів України, на перехідний період для первинної ланки медичної допомоги залишиться субвенція, згідно з внесеною у законопроект правкою», – сказав Яків Миколайович.

  Також, присутнім роз’яснено основні кроки впровадження реформи:

  • автономний статус закладу – медичний заклад не зможе працювати за договором з пацієнтом, якщо заклад не перебуватиме в статусі комунального некомерційного підприємства. Це можна розпочинати робити вже зараз, відповідні методичні рекомендації міністерство розіслало і готове консультувати додатково;
  • можливість працювати з електронною системою, бо робота йтиме з електронним реєстром;
  • підготувати людей, щоб вони могли обрати свого лікаря, куди для цього йти, як його шукати і як оформляти документи.

Також Яків Цуглевич зосередив увагу на законопроекті № 7117 про медичне обслуговування у сільській місцевості, що передбачає з наступного року додаткові кошти зі спеціального фонду державного бюджету на всі області. Також розробляються, разом із Міністерством регіонального розвитку, рішення та моделі організації первинної допомоги, під які виділятимуть цільові кошти.

Вітаючи присутніх із відкриттям міської амбулаторії загальної практики сімейної медицини голова районної державної адміністрації, депутат обласної ради Борис Яцков  наголосив на необхідності втілення медичної реформи на місцях, адже необхідно забезпечити якісне надання медичних послуг  людям, незалежно від місця проживання.

Борис Яцков підкреслив: «Щоб розширити коло медичних послуг для наших громадян і доповнити їх можливостями телемедицини, проведена і проголосована медична реформа, яка дає можливість доступу до висококваліфікованого лікаря та щоб знайти ці «платинові хвилини» і «золоті години» для того, щоб врятувати життя і здоров’я тих пацієнтів, які живуть на селі». Борис Олександрович зазначив, що саме про це говорив Президент України Петро Порошенко виступаючи на шостому засіданні Ради регіонального розвитку щодо пришвидшення впровадження медичної реформи в сільській місцевості. Зокрема, Глава держави сказав: «Швидкісний Інтернет згодиться не лише для амбулаторії, а й для школи, для бібліотеки, для задоволення інформаційних потреб селян».

Після урочистого відкриття гості закладу оглянули робочі кабінети та маніпуляційні, поспілкувалися із працівниками амбулаторії.

Також, в ході перебування в Ізяславі, директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Яків Цуглевич ознайомився із роботою хірургічного відділення Ізяславської центральної районної лікарні. Головний лікар Ізяславського району Олександр Агапій доповів Я.Цуглевику про перспективи розвитку відділення та поділився планами на майбутнє із розвитку районної лікарні.

 

Автор: Катерина Прокопець