Новини
Події

В області науковці провели експедицію «Історико-культурна спадщина Хмельниччини: проблеми збереження»

30-31 жовтня 2017 року Національна спілка краєзнавців України провела науково-краєзнавчу експедицію «Історико-культурна спадщина Хмельниччини: проблеми збереження», присвячена 80-річчю утворення Хмельницької області та 10-річчю надання Національній спілці краєзнавців України статусу творчої.

Маршрут експедиції пролягав через Київ-Любар-Остропіль-Пасічну-Пиляву-Меджибіж-Летичів-Старокостянтинів-Самчики-Любар-Київ.

Делегацію на Хмельниччині 30 жовтня на кордоні Старокостянтинівського та Старосинявського районівз хлібом та сіллю зустріли керівництво району, учнівська молодь, громадськість, керівники місцевого господарства ДП ДГ «Пасічна» . 

Очолює делегацію  Олександр Реєнт – голова НСКУ, заступник директора Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук.

Коротко ознайомившись з історією Старосинявського району, учасники делегації відвідали Пасічнянський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, технологічний ліцей». Історія шкільництва села Пасічна сягає 1865 року, коли в селі стараннями сільської громади, духовенства, землевласників було відкрито одну з найперших церковно-приходських шкіл у нашому, тоді ще волинському краї. Один з ініціаторів створення школи був священик Мартин Война, який окрім богослужіння займався розведенням бджіл. В давні часи тут були сприятливі умови для бджільництва і саме тому за твердженнями М. Тодоровича село здобуло назву Пасічна.

Члени науково-краєзнавчої експедиції вшанували пам’ять борців за волю і незалежність України, зокрема уродженців Старосинявського району, які загинули, боронячи рубежі на Сході України, Романенка Олександра, Герегу Олексія, Сологуба Романа та Шалатовського Вадима, поклали живі квіти до меморіальних дошок Вадима Шалатовського та Романа Юзви, випускників Пасічнявської школи.

Під час візиту до «Школи козацької педагогіки» гості ознайомилися з впровадженням козацької педагогіки, зі змістом та формами освіти, з складовими науково-патріотичного виховання, відвідали спортивно-оздоровчий комплекс «Самсон», музей «Знатних земляків» та музей-кімнату історії села Пасічна.

Наступним пунктом зупинки членів експедиції стало село Пилява, неподалік якого за історичними фактами відбулася велична битва під проводом Богдана Хмельницького. Змістовною та наповненою історичними фактами була екскурсія стінами місцевої школи. Директор Яловчук Вадим Васильович презентував навчальний заклад як школу сприяння здоров’ю і козацькому гарту, ознайомив краєзнавців з експозицією артефактів часів козаччини, які були віднайдені жителями села. Далі члени делегації відвідали кабінет молодої Січі, де ознайомились з історією закладу, його досягненнями та планами на майбутнє.

Науково-краєзнавча експедиція вдалася і до науково-практичних досліджень. На теренах кладовищ сіл Олексіївка та Пилява були оглянуті кам’яні козацькі хрести (Мальтійські), на місці ймовірних козацьких поховань. Дослідження цього аспекту в майбутньому можливо поставить крапку на дискусії щодо місця Пилявецької битви.

Після науково-практичної складової, члени експедиції вшанували пам’ять козаків-звитяжців покладанням квітів та вінків на курган Козацької слави та до могили Уманського полковника Івана Ганжі.

Всім учасникам експедиції було вручено набір видань місцевих краєзнавців із серії «Славетна Старосинявщина», світлини з кургану Козацької слави, а також символічні торбинки із землею з поля переможної Пилявецької битви.

Джерело

Автор: Алла Самойленко