Новини
Події

Альтернативи АЕС на сьогодні немає – головний месседж відвідин Хмельницької АЕС представниками громад Здолбунівщини

З метою безпосереднього спілкування з керівниками та фахівцями атомної станції. Хмельницьку АЕС 2 листопада поточного року відвідали депутати районної та селищних рад Здолбунівщини.

Програма перебування депутатів була дуже насиченою. Спочатку в навчально- тренувальному центрі Хмельницької АЕС представники громад Здолбунівщини ознайомилися з системою підготовки різних груп персоналу на АЕС, побували на повномасштабному тренажері, на якому «спробували» створити позаштатну ситуацію і побачили на власні очі, як чітко і злагоджено працює чергова оперативна зміна. Наступним етапом відвідування стало знайомством з турбінною установкою діючого енергоблока №2 Хмельницької АЕС. Заступник начальника турбінного цеху Володимир Рубас фахово розповів про роботу обладнання.

Побачити недобудовані конструкції третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС було головною метою приїзду представників громад. Про сьогоднішній стан справ щодо спорудження енергоблоків №3.4 ХАЕС детально розповів заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський. Зокрема, О.Рахлінський зазначив,що першим етапом проектних робіт є розробка техніко-економічного обґрунтування (далі ТЕО). Попередній варіант документа пройшов державну експертизу і схвалений розпорядженням Кабміну 04 липня 2012 року. На сьогодні завершено розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків №3,4 ХАЕС.

Проте, у зв’язку зі скасуванням 16 вересня 2015 року Верховною Радою України дії Закону від 06 вересня 2012 року «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції», виникла необхідність коригування ТЕО. На сьогоднішній день ПАТ КІЕП виконав коригування ТЕО з використанням реакторної установки ВВЕР-1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.». Матеріали відкоригованого ТЕО пройшли комплексну державну експертизу в ДП «Укрдержбудекспертиза». Отриманий позитивний експертний звіт. В даний час ДП «НАЕК «Енергоатом» готує проект розпорядження Кабінету Міністрів України про схвалення ТЕО.

Відвідувачів цікавили питання впровадження додаткових систем безпеки на майбутніх енергоблоках, використання місцевих будівельних матеріалів та людських ресерсів при будівництві. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко зустрівся з депутатами та представив детальні презентації щодо підсумків роботи електростанції, впливу АЕС на навколишнє середовище, виконання робіт з продовження експлуатації першого енергоблока ХАЕС, термін проектного ресурсу якого закінчується в грудні 2018 року, будівництво третього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

«Хмельницька АЕС завжди відкрита для спілкування. Екологічний стан навколо Хмельницької АЕС та здоров’я населення – в зоні особливої уваги ХАЕС», – наголосив Микола Сергійович.

Під час відвідин гості отримали вичерпні відповіді на всі запитання.

Голова райдержадміністрації Здолбунівського району Сергій Кондрачук подякував за теплий прийом та невимушене спілкування та підсумував зустріч словами:

«Відвідавши Хмельницьку АЕС, ми переконалися, що альтернативи атомній енергетиці на сьогоднішній день немає».

І ще додав, що при будівництві енергоблоків №3,4 вкрай важливо використати наявний виробничий та людський потенціал Здолбунівщини. Потім документи будуть передані до Верховної Ради України для прийняття Закону про будівництво енергоблоків.

Також Олег Рахлінський повідомив, що громадські слухання з питань будівництва енергоблоків 3, 4 ХАЕС були проведені в 2011 році. Але вибір нового постачальника і типу реакторної установки призвели до змін техніко-економічних показників будівництва, тому потребують донесення до громадськості додаткової інформації про зміни, які внесені в ТЕО. Саме тому спеціалісти Хмельницької АЕС мають намір провести додаткові зустрічі з громадськістю регіону.

Автор: Катерина Прокопець