Новини
Події

У Хмельницькому показують «Добрий світ» фотохудожника Юрія Хромушина

У Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва 2 листопада відбулась презентація фотовиставки чернігівського фотографа та журналіста Юрія Миколайовича Хромушина.

Юрій Миколайович був учасником  конкурсу фотожурналістики World Рress Рhoto в Амстердамі. Знімки фотохудожника публікувалися в різних виданнях –  «Тиждень», «Правда», «Україна», «Журналіст». Він є учасником Національної спілки фотохудожників України, у 1998 році йому було присвоєно звання Заслужений журналіст України. Юрій Хромушин – лауреат національного конкурсу документальної фотографії “Укрпресфото” та різноманітних міжнародних фотовиставок. Вже неодноразово фотограф проводив персональні виставки у Луганську та створив декілька фотоальбомів, які присвячені Луганщині.

Виставка має назву «Добрий світ». У ній зібрано абсолютно різножанрові знімки з особистого архіву автора за сорок років роботи з фотокамерою – усього 49 світлин фотографа. Більшість робіт виконані у чорно-білому стилі, проте присутні й кольорові фото. Усі світлини занурюють у спогади про те, яким було життя у Радянському Союзі. Роботи наче переносять у минуле  та дозволяють знову поринути у побут, характерний для радянських часів.

«Мої найдорожчі знімки – це знімки місць, де я народився. Люблю знімати старих і дітей. Вони не позують, перед камерою ведуть себе природно і невимушено», – саме це сказав би автор. Шкода, що почути ці слова від самого Юрія Хромушина не вдалось, адже він не був присутнім на презентації.

Проте охочих насолодитися мистецтвом фотографії було чимало. Дорослі згадували своє дитинство чи роки юності, а школярі, натомість, мали змогу порівняти своє сучасне життя із побутом та життям своїх батьків.

«Нам дуже подобається виставка, адже ці фото повністю описують життя, яке було у ті часи: як саме жили люди, чим вони займались у радянські часи. Було б навіть цікаво на декілька днів опинитись там і відчути на собі, як це жити у Радянському Союзі. Хоча це було б важко без сучасних гаджетів та усього такого. Життя у теперішньому світі дуже відрізняється від тих часів. Тоді не було таких сприятливих умов для комфортного життя. Дуже цікаві роботи у чорно-білих кольорах, це якось ще більше передає атмосферу того часу. А ще усі ці фото – живі. Ніхто не позує чи грає, усе ніби насправді так відбувається!»,  –поділились враженнями школярки Даша та Вероніка, які також прийшли, аби насолодитись фотомистецтвом Юрія Хромушина.

Загалом, атмосфера на заході панувала досить приємна та по-домашньому тепла. Роботи фотохудожника виконані не без гумору, що викликало посмішки відвідувачів. А у декого можна було розгледіти легкий смуток та прозорі сльози крізь сміх. Спогади про своє дитинство й справді викликають непідробні емоції!

Що ж, усі, хто хоче поринути назад у своє безтурботне минуле, можуть відвідати фотовиставку Юрія Хромушина. Триватиме вона до 18 листопада, тому поспішайте за емоціями до Хмельницького музею-студії фотомистецтва!

 

Забавська Ірина

Автор: Алла Самойленко