Новини
Події

До Хмельницького на судовий форум завітали більше сотні правників з усієї України

Більше сотні правників з усієї України 6 листопада зібралися у Хмельницькому університеті управління та права, де проходить судовий форум «Рада суддів України: потенціал та реалії».

Під час заходу, організованому Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України,  Асоціацією правників України за підтримки міжнародних проектів, учасники обговорюватимуть проблематику судової реформи, перспективи та реалії конституційних гарантій незалежності суду, механізм правомірного впливу на ефективність судової діяльності.

«Сподіваюся, що цей захід піде на користь суспільству, у першу чергу. Тому, що самоврядування суддів існує задля того, щоб зміцнити правосуддя, задля того, щоб показати, що судді – це еліта юридичної спільноти країни, що вони здатні здійснювати правосуддя, здатні забезпечувати права людини і гідні довіри суспільства», – наголосила на прес-брифінгу із місцевими і загальноукраїнськими ЗМІ, що відбувся перед офіційним відкриттям форуму, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.

Судова хоч і кількісно найменша, але найбільш відповідальна гілка влади, вважає ще один спікер брифінгу – президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук: «Жоден держслужбовець не проходить 7 кіл усіляких перевірок, як судді. І у результаті усі хотіли би мати якісне правосуддя, дієвий суд і діючу Конституцію. Врешті решт усе це підпадає під спільний знаменник, над яким ми працюємо і чого хочемо – правова держава».

Секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка під час спілкування з журналістами зауважив, що такі форуми потрібні для того, аби суспільство глибше розуміло, що таке судова реформа, у чому полягають зміни в судовій системі й кадровому наповненні судів. Якісним добором  кандидатів на посади суддів усіх рівнів і покликана займатися ВККС.

«Комісія розробила ряд серйозних процедур, які б дали можливість відібрати кращих за професією і дати суспільству меседж повірити тим кандидатам. Вони базуються на нових засадах, у основі яких – компетентність суддів, професійна етичність, доброчесність», – акцентував Станіслав Щотка.

Голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич, вітаючи гостей, підкреслив, що приймати заходи такого масштабу – почесно й пізнавально, адже на форумі підніматимуться важливі для вдосконалення судової системи України питання.

Обговорюючи одне з них, які встигли підняти журналісти – оптимізація судової системи, зокрема, укрупнення судів, очільник апеляційного суду наголосив: «Оптимізація торкнеться, у тому числі, суддів. Згідно із законодавством, після створення окружних місцевих судів, вони повинні будуть перевестися в інший суд. Переведення проходитиме поза конкурсом. Але у цьому моменті найголовніше – не втратити наших суддів, які професійно працюють. Ми вже переживали кадровий голод, тому зараз важливо, щоб за затримками з переведенням, ми не втратили професіоналів, які лишилися».

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець