Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому на полігоні відходів знизять небезпеку займання і вироблятимуть електричну енергію

Ще навесні міська рада взялася активно вирішувати питання дегазації полігону твердих побутових відходів. Тоді міський голова Олександр Симчишин говорив: «Маємо висновки німецьких експертів, які упродовж місяця проводили дослідження, що полігон має достатній ресурс для видобутку біогазу для отримання 0,6-0,7 мВатт електроенергії. Дегазація також дозволить уникнути пожеж на сміттєзвалищі».
У червні повідомлялося, що у конкурсі з дегазації полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому взяли участь дві компанії «Спільне українсько-німецьке підприємство «Альтернативні енергосистеми та технології захисту навколишнього природнього середовища» та компанія «Біогаз ЕНЕРДЖІ». Обидва підприємства мають проекти у інших містах України, відповідають кваліфікаційним вимогам конкурсу й надали усю належну документацію, відповідно до вимог конкурсу. Переможцем стала компанія «Біогаз ЕНЕРДЖІ», яка й узялася за роботу.
Зараз встановлюється  комплексна інженерна споруда для виробництва електричної енергії з системою збору та утилізації біогазу на полігоні побутових відходів міста Хмельницького.
Запуск цієї системи дозволить мінімізувати пожежі й дасть хороші надходження у бюджет підприємства.  «Біогаз ЕНЕРДЖІ» сплачуватиме 13% з продажу електроенергії, виробленої внаслідок спалювання вилученого біогазу. Ці кошти надходитимуть на рахунок «Спецкомунтрансу» й будуть використовуватись виключно на роботи, пов’язані з потребами полігону твердих побутових відходів. Орієнтовно це становитиме 2-2,5 млн грн на рік.
Дегазація сміттєзвалища – один з елементів програми «Розумне довкілля», виключно інвестиційний проект. Найбільшим залишається будівництво сміттєпереробного заводу.
До кінця року планується запуск роботи.

Автор: Алла Самойленко