Новини
Суспільство

Квартири для АТОвців. Чи долучаться хмельницькі забудовники?

Житлова проблема завжди була гострою для більшості українців. Але особливої гостроти вона набула останнім часом, після початку бойових дій на Сході нашої країни.

На захист України від російської агресії стали тисячі патріотів. І як би, можливо, гучно це не звучало, але вони таки змогли захистити нашу країну і всю Європу від нищівної навали сусідів-ординців.

Війна принесла багато горя і страждань не в одну українську сім’ю. Ніякі слова не можуть зараз і не зможуть у майбутньому полегшити страждання тих, хто втратив рідних і близьких. Так само і тих, хто повернувся з війни, але чиє життя назавжди поділилося на «до» і «після».

І найменше, що повинен зробити кожен із нас, – зрозуміти і усвідомити, що усі ми перед цими людьми у величезному боргу. Бо саме завдяки їх ми маємо мир тут.

Ми часто забуваємо, що там йде справжня війна, що там гинуть люди. Ми звикаємо до війни і повідомлення з фронту сприймаємо поряд з іншими новинами майже без особливих емоцій.

Та, звісно, не всі і не скрізь. Багато українців, кожен у силу своїх можливостей, щодня допомагають країні відстоювати її незалежність.

Не можуть стояти осторонь і хмельничани. Наше місто є одним із лідерів введеня в експлуатацію житла. Тому так само має бути в лідерах і у питанні забезпечення житлом учасників бойових дій та членів сімей загиблих воїнів.

Рішенням 11-ї сесії Хмельницької міської ради передбачено виділення земельної ділянки на Проспекті Миру для будівництва багатоквартирного будинку. Планується щонайменше 70 квартир. Весь будинок буде для учасників АТО.

Цьогоріч має бути освоєно близько 7 мільйонів гривень.

П’ять квартир було придбано у 2015 році за кошти міського і державного бюджету. Кошти на одну з них виділені через облдержадміністрацію.

Зусиль влади, попри всі її намагання, буде недостатньо для швидкого вирішення цієї вкрай гострої проблеми.

Тому свою допомогу має надати бізнес. Ми часто використовуємо таке поняття як «соціально відповідальний» бізнес, не завжди задумуючись, а в чому ж полягає ця відповідальність.

Нагадуючи ще раз про лідируючі позиції хмельницьких забудовників серед колег з інших областей у кількості зведеного і реалізованого житла, задумаймося над питанням: «А чи можуть і чи хочуть вони зробити свій внесок у вирішення житлової проблеми учасників АТО та членів сімей загиблих?».

За наявною на сьогодні  інформація про наміри долучитися до цієї справи заявила компанія «SK-Group»-забудовник комплексу «СПОРТ-СІТІ».

З власної ініціативи нею було ще минулого року озвучено намір безкоштовної передачі десяти квартир для сімей учасників АТО у новозбудованому спортивно-житловому комплексі. Також вони заявляють, що кілька квартир уже виділено.

На жаль, немає інформації щодо решти. Бо звичайно хотілося б почути і позицію інших забудовників міста та області.

Адже, об’єднавши зусилля, усі разом ми зможемо зробити набагато більше для тих, хто собою захистив кожного з нас, і подарував нам право на мирне життя, ризикуючи своїм власним.

А для тих, хто у допомозі іншим бачить лише піар, слід згадати слова французького актора  П’єра Дака: «Давати нужденому, виставляючи себе напоказ, не дуже то й добре, але делікатно не дати нічого – навряд чи набагато краще».

 

 

 

 

 

 

Автор: Алла Самойленко