Новини
Події

На Хмельниччині у пересувному стоматкабінеті лікують безкоштовно, але усім не допоможуть

Стоматологи з Хмельницького раз на місяць вирушають у відрядження в села різних районів області, аби допомогти людям, котрі роками не звертаються до лікарів.

Пересувний стоматкабінет, у якому спеціалісти безкоштовно лікують зуби,  побував у Білогородці на Ізяславщині.

«Кабінет складається з ортопеда, хірурга, терапевта і медсестри, котрі безкоштовно консультують і лікують» — ідеться в сюжеті ТСН.19:30 від 13 листопада поточного року.

Селяни розповідають, що за зубами особливо ніхто не дбає – навіть не чистять. Тож із віком ті просто випадають, а їсти привчаються тим, що лишилося. Таке ставлення пояснюють відсутністю грошей, часу та відстанню до стоматологів у райцентрі. «Я просто не потягну це все. І навіть не хочу починати. Там 100 гривень одне знеболювання. Я тоді сіла і встала, і 150 гривень тільки консультація», — розповіла одна з жінок, яка вже в 40 років лишилася беззубою.

Люди їдять рідкі страви, а до медиків не вирушають, навіть коли зуби болять, бо мають свої методи – алкоголь, сало, часник, а в окремих випадках і нитку до дверей. Стоматологи від такого підходу не в захваті. «Погано вичищають, не користуються зубними нитками. Чистять, коли попадеться, а не два рази  на день. В основному все через гігієну, ну і плюс шкідливі звички», — каже лікар Дмитро Процик. «Запущені, скажемо так, зуби через те, що не проходять профілактику», — додає колега Ігор Онишко.

За день лікарі приймають кілька десятків пацієнтів. Але на область пересувний кабінет лише один, тому охопити всіх і кардинально виправити ситуацію він не може.

Джерело

Автор: Алла Самойленко