Новини
Події

Хмельницьку АЕС відвідав заступник Міністра енергетики Польщі Анджей Пиотровскі

20 листопада з ознайомчим візитом Хмельницьку АЕС відвідав заступник Міністра енергетики Польщі Анджей Пиотровскі, представники Посольства Польщі в Україні та компаній PGE EJ 1, Tauron Group. Візит проходив за участі президента Енергоатома Юрія Недашковського представництва Компанії та керівництва Хмельницької АЕС.

В рамках підготовки до синхронізації з європейською системою ENTSO-E та реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», польська делегація побувала в машинному відділенні, на блочному щиті управління другого енергоблока, оглянула відкритий розподільчий пристрій (ВРП) 750 кВ, а також відвідала навчально-тренувальний центр Хмельницької АЕС.

Реалізація проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз», передбачає підключення другого енергоблока ХАЕС до європейської системи ENTSO-E через існуючі лінії електропередач «ХАЕС-Жешув», «ХАЕС-Західноукраїнська». Експорт електроенергії розглядається як джерело додаткових інвестицій, які планується залучити для будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Про основні кроки з реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» розповів президент Енергоатома Юрій Недашковський, який, зокрема, зазначив, що нині завершено опрацювання техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), готується документація для оголошення міжнародного конкурсу з вибору партнера.

Серед робіт, які необхідно буде виконати майбутньому інвестору: поновлення ліній електропередач; модернізацію і реконструкцію відкритого розподільчого пристрою 750 кВ для від’єднання 2-го енергоблока ХАЕС від енергосистеми України та приєднання до європейської системи ENTSO-E; на 3-му енергоблоці змонтувати блочний трансформатор для забезпечення резервного живлення власних потреб другого енергоблока за рахунок додаткового джерела; реконструкцію підстанції «ХАЕС-Західноукраїнська».

«Таким чином, з одного боку, буде забезпечена видача потужності із 2-го енергоблока ХАЕС до європейської системи двома лініями електропередач 750 кВ, з іншого – можливість заживлення енергоблока від енергосистеми України на випадок позаштатних відключень», підсумував керівник енергокомпанії.

Заступник Міністра енергетики Польщі Анджей Пиотровскі, в свою чергу, розповів про основні завдання та кроки польської сторони для подальшої реалізації проекту.

За словами президента Енергоатома проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» планується реалізувати до кінця 2020 – початку 2021 років. Проект стане значним поступом щодо зближення із Євросоюзом та важливим кроком до енергетичної незалежності України.

Автор: Катерина Прокопець