Новини
Події

На Хмельницькій АЕС добудують 3 та 4 енергоблок

Відповідно до листа МЗС від 30 листопада 2015 р. №72/14-612/1–2979 «Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС» втратила чинність 12 травня 2016 року, в зв’язку з чим виникла необхідність коригування матеріалів ТЕО будівництва енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС.

На сьогоднішній день ПАТ КІЕП виконав коригування ТЕО, де передбачено використання реакторної установки ВВЕР-1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.». Матеріали відкоригованого ТЕО пройшли комплексну державну експертизу в ДП «Укрдержбудекспертиза». Отриманий позитивний експертний звіт №00-2193-16/ПБ від 29 травня 2017 року, в якому сказано, що документація ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС може бути затверджена в установленому порядку.

Листом ДП «НАЕК «Енергоатом» від 31.08.2017 р. №12062/46 направлено до Міненерговугілля проект Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення техніко-економічного обґрунтування будівництва енергоблоків №3 та 4 Хмельницької атомної електростанції» та Пояснювальна записка до нього. Після розгляду та узгодження вказаної документації Міненерговугілля за встановленою процедурою надасть проект розпорядження КМУ до центральних органів виконавчої влади.

Компанією підготовлено «Інформаційно-аналітичний огляд матеріалів техніко-економічного обґрунтування будівництва ХАЕС-3, 4» та «Заяву про екологічні наслідки спорудження та експлуатації енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС», які розміщені на офіційному веб-сайті ВП ХАЕС.

На сьогодні вже проведено інформування сусідніх держав в рамках Конвенції ЕСПО. Підготовлені відповіді на запити Республіки Білорусь, Польщі, Австрії та Словаччини.

Громадські слухання з питань будівництва енергоблоків 3, 4 ХАЕС були проведені в Славутському, Ізяславському, Білогірському, Шепетівському районах та в містах Славута, Нетішин у 2011 році. Громади районів та міст підтримали спорудження нових енергоблоків. Але вибір нового постачальника і типу реакторної установки привели до змін техніко-економічних показників будівництва, тому, потребують, з точки зору ДП «НАЕК «Енергоатом», донесення до громадськості додаткової інформації про зміни, які внесені в ТЕО.

Інформаційне забезпечення та технічна підтримка проведення в Славутському, Ізяславському, Білогірському, Шепетівському районах та в містах Славута, Нетішин, Шепетівка розгляду відкоригованих матеріалів з питань будівництва енергоблоків 3, 4 Хмельницької АЕС у листопаді-грудні 2017 року здійснюватиметься фахівцями ВП ХАЕС.

За потреби представники Хмельницької АЕС готові взяти участь в роботі сесії Хмельницької обласної ради з інформацією про стан справ щодо спорудження енергоблоків 3, 4 ХАЕС.

З питань проведення обговорення прохання звертатись за номерами телефонів (03842) 63713, 63790, (факс) 40546 інформаційний Центр відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ХАЕС.

ВП ХАЕС проводить відкриту політику щодо інформування громадськості з усіх питань роботи атомної станції. Актуальна інформація регулярно оновлюється на офіційному веб-сайті ВП ХАЕС та у засобах масової інформації.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець