Новини
Надзвичайні події

Хмельничанина покарали за розповсюдження антиукраїнських закликів

Дворічний випробувальний строк за розповсюдження у соціальній мережі “Вконтакте” матеріалів із закликами до захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу) та зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу), отримав уродженець міста Ізяслав Хмельницької області. Ізяславський районний суд вироком від 25 жовтня 2017 року затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та підозрюваним.

“Умови угоди не суперечать вимогам закону, оскільки характер обвинувачення є зрозумілим, свою вину він визнав повністю, його дії за ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 КК України кваліфіковано вірно. Відповідно до вимог ст. 12 КК України дані злочини відносяться до категорії злочинів середньої тяжкості, що дозволяє укладання угоди про визнання винуватості “, – йдеться у вироку.

Так, в період з 2014 по серпень 2017 року чоловік цікавився у мережі Інтернет інформацією, розміщеною на проросійських веб-ресурсах. Для пошуку однодумців він зареєструвався у соціальній мережі “Вконтакте”, яку використовував для спілкування та поширення своїх антиукраїнських і антидержавницьких поглядів.  Через цю ж мережу обвинувачений розповсюджував матеріали із закликами до насильницького повалення чинної влади і зміни меж території та державного кордону України.

За вчинені злочини суд призначив винному остаточне покарання у виді 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак на підставі статей 75, 77 Кримінального кодексу звільнив його від відбування покарання з випробовувальним терміном 2 роки без конфіскації майна.

Наразі вирок не набрав законної сили. Строк апеляційного оскарження вироку спливає 24 листопада 2017 року.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець