Новини
Події

На Хмельницькій АЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної програми підвищення безпеки

24 листопада 2017 року на Хмельницькій АЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (К(з)ПБ) у 2017 році, включаючи соціальні та екологічні аспекти, які визначені Планом залучення зацікавлених сторін, затвердженим 15 лютого 2015 року президентом ДП «НАЕК «Енергоатом».

У обговоренні взяли участь представники Енергоатома, Атомпроектінжиніринга, Хмельницької АЕС, товариства АЕСКАР (консультант групи управління проектом К(з)ПБ), а також громадськість м. Нетішин та зони спостереження АЕС.

Розповідаючи про реалізацію К(з)ПБ, яка розрахована на 2011-2020 роки, начальник управління планування та фінансування ВП «Атомпроектінжиніринг» Максим Пишний зауважив, що підвищення безпеки – головний пріоритет енергокомпанії. На Хмельницькій АЕС із 270 запланованих заходів підвищення безпеки вже реалізовано 183, серед яких заміна обладнання, важливого для безпеки, яке відпрацювало свій ресурс, та впровадження «постфукусімських» заходів.

Враховуючи продовження терміну експлуатації 1-го енергоблока, значну частину заходів із підвищення безпеки буде виконано протягом найближчого року, а частина із них реалізовується вже під час планово-попереджувального ремонту, який нині проходить на блоці.

Витрати на виконання КзПБ здійснюються за рахунок власних ресурсів Компанії, а також кредитних коштів, виділених Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратомом. За вимогами кредиторів, окрім заходів із безпеки необхідно врахувати екологічні та соціальні аспекти визначені Планом залучення зацікавлених сторін, який охоплює результати всієї діяльності Енергоатома. За словами заступника директора центру зовнішніх інформаційних комунікацій ДП «НАЕК «Енергоатом» Данила Лавренова, Енергоатом став першим державним підприємством, яке розробило «Нефінансовий звіт», що свідчить про відкритість та прагнення до вдосконалення.

Представників громади, окрім безпеки, цікавили також питання водного забезпечення потреб АЕС, формування тарифу та пільг для населення, соціальні гарантії для населення зони спостереження. На всі ці питання учасники публічних обговорень отримали кваліфіковані відповіді.  Загалом, громадські обговорення пройшли в атмосфері конструктивного діалогу.

Автор: Катерина Прокопець