Новини
Події

Хмельниччина отримала понад 5 млн.грн. на житло дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування

24 листопада під головуванням заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександри Чуркіної відбулася відео-селекторна нарада з регіонами щодо питання надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема, в частині щодо проведення підготовчих дій для придбання приміщень під будинки сімейного типу або соціальне житло.

Від Хмельниччини участь у селекторі взяли заступник голови адміністрації Валерій Олійник та начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Ніна Магур.

Розпочинаючи селектор Олександра Ігорівна повідомила, що Урядом прийнято рішення, спрямоване на зменшення ризиків потрапляння дітей в інтернатні заклади та забезпечення житлом осіб із числа дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.

15 листопада поточного року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 877 “Про затвердження Порядку та умов надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації”.

Реалізація акта сприятиме зменшенню ризиків потрапляння дітей в інтернатні заклади, влаштуванню їх до дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків, забезпеченню можливостей для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування виховуватися в умовах, наближених до сімейних, а також забезпеченню соціальної підтримки осіб із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення ними повноліття.

Як зазначила посадовець, відповідно до вищезазначеної субвенції за бюджетною програмою Мінсоцполітики передбачено видатків в загальному обсязі на суму понад 277 млн.грн.

В свою чергу, заступник голови адміністрації Валерій Олійник відмітив, що Хмельниччина отримала понад 5 млн.грн. на придбання житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Валерій Цезарович зазначив, що наразі підготовлено проект розпорядження про створення комісії з питань надання у 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, яке буде затверджене 27.11.2017 року.

Наразі в області проводяться заходи пошуку та придбання на вторинному ринку житлових приміщень для створення дитячих будинків сімейного типу. Так, вже  розглянуто чотири варіанти житлових приміщень.

Також посадовець додав, що головним розпорядником коштів для придбання на вторинному ринку житлових приміщень для створення дитячих будинків сімейного типу є Департамент фінансів облдержадміністрації.

Джерело

Автор: Катерина Прокопець