Новини
Надзвичайні події

У Хмельницькому мешканці багатоповерхівок тепер ходитимуть пішки

У обласному центрі – 140 небезпечних  для життя користувачів несправних пасажирських ліфтів. Донедавна вони ще перевозили пасажирів. Зупинити їх змогли лише за  рішенням суду.

Хмельницький окружний адміністративний суд задовольнив позов Управління Держпраці у Хмельницькій області у повному обсязі стосовно зупинки 140 пасажирських підйомників, повідомляють у прес-службі установи. Відновлять вони свою роботу лише після того, як будуть усунуті всі приписи інспекторів Держпраці. До того часу мешканцям багатоповерхівок, котрі живуть в будинках із аварійними ліфтами, доведеться ходити на свої поверхи пішки.

Варто зазначити що майже півтора десятка механізмів підвищеної небезпеки  переступили граничний строк експлуатації. Однак фахівці зі спеціалізованої організації їх навіть в очі не бачили, щоб засвідчити їхню технічну справність. Не кажучи вже про  позачерговий технічний огляд ліфтів після завершення граничного строку експлуатації, який є обов’язковим відповідно до чинного законодавства.

Водночас у суді сторона, котра відповідає за безпеку пасажирськтих ліфтів, не надала доказів справності механізмів. Відтак, суд, зважаючи на ризики, котрі можуть нести несправні пасажирські ліфти життю чи здоров’ю людей, виніс вирок негайно припинити експлуатацію цих ліфтів. Адміністративний позов підлягає задоволенню і негайному виконанню.

Хто і в який спосіб має повернути споживачам гроші із їхньої квартплати за період ходіння пішки – в управлінні ЖКГ поки не визначилися.  Ймовірно, перерахунок зроблять лише тим, хто офіційно звернеться до ЖЕКів чи управляючих компаній із заявою. 

Автор: Катерина Прокопець