Новини
Бізнес

У Верховній раді зареєстрували законопроект щодо продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель

Відміна в умовах військового стану та економічної кризи мораторію на відчуження сільгоспземель без врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель с/г призначення – загроза як національній, так і продовольчій безпеці країни. Таку думку висловив один із авторів законопроекту №7350 (щодо мораторію на продаж земель с/г призначення до 1 січня 2019 року), народний депутат Сергій Лабазюк.

За його словами, профільний аграрний комітет ВР одностайний в наступному: для відкриття ринку землі необхідно завершити інвентаризацію і розмежування земель сільськогосподарського (призначення державної, комунальної та приватної власності); провести загальнонаціональну нормативно-грошову оцінку земель с/г призначення; вдосконалити процедуру реєстрації земель.

За словами політика, цих аргументів достатньо, щоб зрозуміти, чому поки що наша країна не може запустити повноцінний ринок землі.

Саме тому є необхідність продовжити мораторій на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення та напрацювати детальну покрокову процедуру введення в економічний обіг сільськогосподарських земель», –  наголосив С. Лабазюк.

При цьому він зазначив, що головне на сьогодні в питанні мораторію – не спекулювати на земельній темі й «не забалакувати її для отримування політичних балів».

«Треба нарешті відповідально підійти до вирішення даного питання і розібратися з гамлетівським: бути чи не бути.  Що маємо на сьогодні? Робоча група напрацьовує законодавчі зміни, залучені аграрні асоціації, громадськість, фермери. Хочу вірити, що нам вдасться напрацювати пакет законопроектів уже в найближчі місяці. Вони обов’язково будуть представлені на обговорення громадськості, а після того лише будуть вноситися до сесійної зали. Тому, щоб не створити колапсу в земельному питанні, потрібно діяти. Бо є люди, які хочуть продавати землю, і є ті, хто не хоче продавати. Наше завдання – забезпечити можливості всім», – додав С. Лабазюк.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63045

Автор: Катерина Прокопець