Новини
Події

Незабаром регіонам нададуть маршрутну карту зі створення мережі первинної сільської медицини

Найближчим часом для регіонів буде підготовлено спільний рекомендаційний лист Мінрегіону та МОЗ з чіткою маршрутною  картою та  покроковими інструкціями щодо формування первинної медичної мережі у сільській місцевості. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час наради щодо розвитку медицини у сільській місцевості під головуванням Президента України Петра Порошенка.

«Однією з базових послуг в сільській місцевості є медична допомога і нашим ключовим завданням є підвищення її якості. Адже саме в сільській місцевості проживає понад 35% населення України, у той час, коли в країнах Європи цей показник складає від 5% до 7%. Наше ключове завдання – саме у сільській місцевості побудувати мережу відповідно до методики для надання якісної медичної послуги для населення. З тими, хто одними з перших побудує мережу і реалізує її найкращу модель або в рамках ОТГ, або району,  і запропонує план імплементації закону 7117,  і буде активна співпраця Уряду, територіальних громад і органів місцевого самоврядування», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, концепція закону 7117 передбачає створення мережі медичних закладів первинної допомоги у сільській місцевості з якісною послугою. «Новостворена мережа буде об’єднувати первинну, вторинну і третинну ланку надання медичної допомоги, включаючи телеметричну передачу даних при диспансеризації. Для цього потрібно запустити електрону базу E-Health, створити в кожному населеному пункті інтернет-мережу з залученням місцевих бібліотек і навчальних закладів», – підкреслив Віце-прем’єр.

«Це проведення інвентаризації існуючих закладів, визначення спроможних територій, будівництво нових амбулаторій, проведення інтернет-мережі, створення мотиваційного пакету для медичного персоналу, транспортне забезпечення тощо. Крім маршрутної карти і ваших пропозицій щодо створення мережі, ми будемо надавати також і консультаційну допомогу, і в рамках однієї територіальної одиниці запускати проекти, які необхідні з точки зору регіонального розвитку», – зазначив урядовець.

Автор: Катерина Прокопець