Новини
Події

Впровадження систем діагностики нового покоління на першому енергоблоці Хмельницької АЕС

Під час проведення капітального планово-попереджувального ремонту – 2017 на обладнанні реакторної установки першого енергоблока Хмельницької АЕС проводяться роботи з монтажу комплексної системи діагностики (КСД).

Комплексна система діагностики складається з локальних систем, таких як: віброконтроль та діагностика головних циркуляційних насосів, діагностика залишкового ресурсу, внутрішньореакторна шумова діагностика, виявлення вільних та слабкозакріплених предметів, контроль просочування теплоносія першого контуру у складі двох автономних підсистем, підсистеми акустичного контролю та підсистеми контролю вологості, контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру. Роботи з впровадження систем діагностики виконуються поетапно.

Супроводом монтажу займаються фахівці ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс», яке є розробником, виробником та постачальником високонадійних систем контролю та управління (СКУ) для АЕС із реакторами типу ВВЕР. За словами інженера виробничого об’єднання «Імпульс» Сергія Костіна, – колектив Хмельницької АЕС чітко усвідомлює, що впровадження та експлуатація комплексної системи діагностики на першому енергоблоці є запорукою успішного одержання дозволу на продовження терміну експлуатації.

Реконструкція і модернізація першого енергоблока проходить згідно із графіком впровадження «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС», що дозволить підвищити рівень безпеки експлуатації, сприятиме можливості безперебійного контролю за технічним станом основного обладнання реакторної установки та допоможе своєчасно виявляти різні аномалії та дефекти в роботі устаткування. Аналогічна система (КСД) з 2009 року експлуатується на другому енергоблоці ХАЕС.

Автор: Катерина Прокопець