Новини
Надзвичайні події

Дії Дунаєвецької міської ради визнали антиконкурентними

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало антиконкурентними дії виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради.

Відділення встановило, що рішенням виконавчого комітету від 16 березня 2017 року №30 „Про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги” були затверджені тарифи для комунального підприємства «ЖЕО» Дунаєвецької міської ради на послуги з утримання будинків та прибудинкової території за 1 м2 в: одноповерхових будинках – 0,95 грн., 2-3 поверхових – 2,15 грн., 4-5 поверхових – 2,30 грн., 9 поверхових – 2,41 грн.

Згідно з чинним законодавством, тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій.

Проте виконавчий комітет Дунаєвецької міської ради встановив тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкової території для чотирьох категорій споживачів, а не окремо за кожним будинком.

Дії комунального підприємства «ЖЕО» Дунаєвецької міської ради, які полягали у застосуванні тарифів з утримання будинків та прибудинкової території лише для чотирьох типів будинків (з залежності від кількості поверхів), а не по кожному будинку окремо, як це передбачено чинним законодавством, містять ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем.

Дії виконавчого комітету Дунаєвецької міської ради визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді дій органів місцевого самоврядування, що полягають у схиленні суб’єктів господарювання до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

У ході розгляду справи виконавчий комітет Дунаєвецької міської ради прийняв рішення від 15 листопада 2017 року №156 «Про внесення доповнень до рішення виконавчого комітету від 16.03.2017 року №30 «Про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги», згідно з яким затвердив тарифи на утримання будинків та прибудинкової території кожному будинку окремо.

Автор: Катерина Прокопець