Новини
Події

Першому енергоблоку Хмельницької АЕС тридцять років

Тридцять років тому за традицією у День енергетика – 22 грудня 1987 року – відбувся енергетичний пуск першого енергоблока Хмельницької АЕС. 31 грудня о 10 годині 28 хвилин він був прийнятий Державною комісією у експлуатацію.

Пуск мільйонника на ХАЕС означав не лише прагнення атомників привнести у економіку краю новий імпульс, але й гарантував сотням людей робочі місця, місту Нетішин – надійне джерело тепла.

Вже 1 квітня 1988 року о 10 годині 15 хвилин Хмельницька АЕС виробила свій перший мільярд кіловат-годин електроенергії, а за майже тридцятилітній термін роботи цей енергоблок продукував у енергосистему більше 192 мільярдів кіловат-годин електроенергії.  Саме цьому енергоблоку належить національний рекорд «продуктивності праці» – 14 млрд 618 кВт*год електроенергії вироблено у 2016 році.

У історії підприємства і галузі були часи абсолютної підтримки розвитку ХАЕС, час нищівної критики і зневіри у цей вид енергетики, роки мораторію на будівництво нових блоків, завершення будівництва і введення в експлуатацію другого енергоблока 7серпня 2004 року, сподівання на швидке завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків…

Загалом, кожний період історії Хмельницької АЕС позначений творчим підходом до удосконалення, переживанням людей за справу. Тому і є плоди – надійність, висока культура експлуатації. Це відзначено міжнародними експертами – місіями МАГАТЕ, Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій. Колектив демонструє стабільність і готовність та вміння реалізовувати завдання щодо безпечної експлуатації.

За 30 років сформовано культуру безпеки, запроваджено передові технологічні методики виробництва на обох енергоблоках, посилено ефективні модернізаційні впливи. Це передумови майбутньої досконалості, запорукою якої є і якісні кадри. Молодь, що приходить працювати на Хмельницьку АЕС оберігає експлуатаційні професійні цінності. Надійність станції вони забезпечуватимуть так само талановито, як і їх попередники, котрі створили наш подільський енерговелет.

З ювілейним 30-тиліттям пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС та професійним святом Днем енергетика персонал ХАЕС, жителів міста-супутника привітав Генеральний директор Микола Панащенко, зазначивши, що День енергетика – це свято, що об’єднує всіх, хто працює, або колись працював в енергетичній галузі, це свято відданих справі людей, для кого енергетика не тільки робота, це ще й покликання.

Успішний розвиток енергетичного комплексу – результат професіоналізму персоналу ХАЕС, щоденної важкої і копіткої роботи. Свято День енергетика для трудівників станції, жителів міста знаменне подвійне, тому що підприємство відзначає 30-річний ювілей з моменту енергетичного пуску першого енергоблока. До цієї високої дати трудовий колектив підійшов з гідними показниками. За весь період експлуатації Хмельницької АЕС вироблено понад 281 мільярдів кіловат годин електроенергії. Для підприємств і населення Хмельницької області (при сучасному темпі енергооспоживання) такого обсягу виробленої електроенергії вистачило б на 115 років.

Коментуючи досягнення, Микола Панащенко, зокрема зазначив: «У нас величезний потенціал на майбутнє. Ми плануємо реалізувати проект «Енергетичний міст « Україна – ЄС », щоб надалі стала реальністю добудова двох нових енергоблоків. Це потрібно нашому місту і нашій Україні, в цьому майбутнє підприємства, яким всі ми по праву пишаємося.»

Працівники Хмельницької АЕС мають високу кваліфікацію, відрізняються твердими знаннями, люблять свою справу. Я висловлюю всім глибоку вдячність і подяку за нелегку працю, за відданість культурі безпеки, за шанобливе ставлення до досягнень першопрохідців і примноження трудової слави Хмельницької АЕС.

У день 30-річного ювілею пуску першого енергоблоку ХАЕС хочу висловити окремі слова подяки нашим ветеранам, усім, хто створював і розвивав енергетику нашої країни. Саме завдяки вашій праці, досвіду і заслугам ми можемо сьогодні говорити про наші успіхи. За цими трьома десятиліттями – нелегка, часом цілодобова праця, завдяки якій людям доставляються мегавати електроенергії.

Від щирого серця бажаю всім нам зберегти енергійність і міцне здоров’я на довгі роки, а ще – нехай з вами поруч завжди будуть найближчі та найрідніші люди, всі ті, хто підтримає у важку хвилину. Бажаю, щоб добробут і достаток ніколи не покидали ваші домівки. Нехай в кожній родині панує мир і благополуччя, зберігається тепло люблячих сердець».

Автор: Катерина Прокопець