Новини
Події

Поліція радить хмельничанам, як вберегтися від квартирних злодіїв у період свят

Наближаються новорічні свята. Хмельницький відділ поліції застерігає громадян щодо квартирних крадіжок.

Найпоширенішими видами злочинів, що трапляються на території обласного центру, залишаються крадіжки з квартир.
Ласі на чуже добро зловмисники ладні заволодіти майном, порушивши недоторканість житла інших або завітавши до квартири чи будинку.
Так, за вихідні дні в м. Хмельницькому сталось три квартирні крадіжки.
У період з 16.00 години по 23.00 годину 23 грудня по вулиці Кавказька невстановлена особа таємно шляхом віджиму металопластикового вікна проникла до будинку, звідки здійснила крадіжку металевого сейфу, у якому знаходилося грошові кошти та золоті вироби, які належать 42-річній місцевій жительці.
23 грудня близько 16.00 години по вул. Зарічанській, 14/1 невстановлена особа шляхом вільного доступу з полиці шафи викрала грошові кошти у 61-річної місцевої жительки.
У період  з 13.00 години 19 грудня до 16.30 години 24 грудня по вул. Проспект Миру, 80/1 невстановлена особа шляхом підбору ключа проникла в квартиру, звідки викрала золоті сережки та грошові кошти, які належать 40-річному місцевому жителю.
Загалом проникати до чужої оселі зловмисники можуть декількома способами. Наприклад, шляхом пошкодження внутрішнього замка, а також підбором ключів до замків. Інші ж зловмисники на перешкоди у вигляді замків на вхідних дверях особливо не зважають, обираючи шлях зламування.
Зоряним часом для візиту непроханих гостей до чужої оселі є період з 9-ї до 14-ї години, коли господарі, як правило, знаходяться на роботі, а діти – у школах або ж дитячих садках.

Шановні жителі обласного центру наближаються новорічні свята, щоб вберегти свою оселі від непроханих гостей потрібно враховуватинаступне:
1. Двері, замки та вікна. Найкращий пасивний захист від сторонніх осіб – надійні вхідні двері та замки. Потурбуйтеся про те, щоб до вашої оселі вели броньовані двері. Зверніть увагу на міцність дверної коробки, адже на практиці зустрічалися випадки, коли злодії, нестримно бажаючи потрапити до помешкання, просто зламували дверну конструкцію в цілому. Зверніть увагу й на надійність замків. Під час їх підбору порадьтеся зі спеціалістами. Корисно також встановити на дверях із внутрішнього боку ланцюжок-обмежувач. Якщо дозволяє планування, можна подумати й про тамбурний варіант на усьому поверсі. Проте, краще, щоб двері до тамбуру були не «глухі», а мешканці квартир мали можливість бачити, хто бажає до них завітати.
Мешканцям перших поверхів слід продумати варіант встановлення на вікнах своїх квартир найпростіших решіток.

2. Сигналізація. Там, де не допоможуть двері та решітки, вас і вашу оселю захистять пульти централізованого спостереження та державні охоронці. У квартирі чи будинку буде встановлено стандартну систему сигналізації, яка підключається до пульту відділення охорони. Головна вимога – наявність телефонної лінії. Можливо встановити автономну сигналізацію. Якщо злодій намагатиметься проникнути через двері або вікно, сигналізація спрацює.

3. Цінні речі та грошові кошти. На жаль, доводиться констатувати, що таких місць у квартирах, про які не здогадувалися б злодії, практично не існує. Тому краще тримати своє «добро» подалі від власних квартир та будинків. Якщо ви не довіряєте банківським установам, то встановіть вдома хоча б металевий сейф – помірно важкий або вмонтований у стіну. Безперечно, він одразу приверне увагу зловмисників, але якщо конструкція металевої шафи буде досить надійною, злодію доведеться неабияк постаратися та затратити масу часу, поки він його зламає.

4. Якщо ви від’їжджаєте. Залишаючи свою квартиру або будинок на декілька днів або тижнів, домовтеся із сусідами, щоб вони наглядали за вашою оселею і регулярно виймали кореспонденцію з вашої поштової скриньки. Попросіть когось із родичів навідуватися до вашого помешкання хоча б декілька разів на тиждень, періодично вмикаючи світло в кімнатах у вечірній час доби. Одним словом, потурбуйтеся про створення ілюзії присутності господарів під час вашої ж відсутності.
Залишаючи свою оселю, закривайте вікна, кватирки, балкони, вмикайте радіо. Пам’ятайте, якщо ви загубили ключі від дверей, слід негайно змінити дверний замок.
І останнє – якщо ви стали жертвою злодіїв, негайно телефонуйте на лінію «102». Чим скоріше ви повідомите про злочин, тим більше шансів його розкрити «гарячим» слідом.

Автор: Алла Самойленко