Новини
Події

Хмельницька міська влада взяла на розгляд ще одну електронну петицію

Відділ роботи зі зверненнями громадян міської ради повідомляє, що, відповідно до пункту 4.3. “Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Хмельницькій міській раді”, затвердженого рішенням сесії міської ради від 27.01.2016 року, міському голові направлено для розгляду електронну петицію “Заміна “маршруток” на повноцінні безпечні автобуси для перевезення пасажирів”, збір підписів на підтримку якої завершено. Станом на 3 січня петицію підписали 502 особи з 500 необхідних.

Текст петиції: “Нашому місту – безпечне та якісне перевезення!!! Хочеться вже на 26 році незалежності побачити нормальні МУНІЦИПАЛЬНІ автобуси з нормальними водіями, на яких буде вплив відповідних органів влади , що пристосовані заводом виготовлювачем для пасажирських перевезень, в яких буде зручно і безпечно їздити всім мешканцям.
Прошу підтримати пропозицію по повній і якнайшвидшій заміні курсуючих по пасажирських маршрутах м. Хмельницького абсолютно не пристосованих для перевезення пасажирів в умовах нашого міста “маршруток”. Окрім непристосованості технічно, прошу звернути увагу на непрофесійних водіїв, що систематично порушують правила дорожнього руху та правил перевезення пасажирів (проїзд на заборонений сигнал світлофора, систематичні розмови по засобах зв’язку при перевезенні пасажирів, продаж квитків в русі транспортного засобу, перевезення стоячих пасажирів в транспорті, що не призначений для цього)
Невідповідність діючому законодавству існуючої системи перевезення пасажирів в м. Хмельницький підтверджую витягами з діючого законодавства.
П О С Т А Н О В А від 18 лютого 1997 р. N176 Київ
Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту
5. Персонал автомобільного транспорту та особи, діяльність яких пов’язана з наданням послуг з перевезення пасажирів автомобільним транспортом, повинні мати відповідні знання та кваліфікацію.
6. Транспортні засоби, які використовуються для перевезення пасажирів, повинні відповідати вимогам безпеки, комфортності, охорони праці та екології, перебувати в належному технічному і санітарному стані, бути укомплектованими відповідно до законодавства з відповідним оформленням ліцензійної картки.
31-1. Організатор регулярних перевезень визначає умови перевезень, до яких належать:
5) використання на маршруті автобусів, пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, та кількість таких автобусів. {Правила доповнено пунктом 31-1 згідно з Постановою КМ N983 (983-2009-п) від 09.09.2009}
32. Забороняється надання послуг з перевезення пасажирів з використанням автобусів, переобладнаних з транспортних засобів іншого призначення, за відсутності протоколів випробувань таких автобусів на відповідність вимогам правил Європейської економічної комісії – N43 (перевірка маркування безпечного скла); N 36 чи N52 (залежно від пасажиромісткості, в обсязі вимог законодавчо регульованої сфери до автобусів, що перебувають в експлуатації); N80 (вимоги до міцності сидінь та елементів їх кріплення, застосування сертифікованих сидінь, відповідність кріплення сидінь типовим схемам та конструктивним рішенням, перевіреним випробуваннями), виданих акредитованими Національним агентством з акредитації випробувальними лабораторіями. Зразок протоколу затверджується спільним наказом МВС та Мінінфраструктури.
Зазначені обмеження не стосуються переобладнаних автобусів, що здійснюють перевезення пасажирів на міських та приміських маршрутах згідно з договорами, укладеними до 1 травня 2009 року. {Пункт 32 в редакції Постанови КМ N 125 (125-2008-п) від 27.02.2008; щодо набрання чинності п.32 див. п.3 цієї Постанови; в редакції Постанови КМ N 524 (524-2009-п ) від 21.05.2009}
35. Перевізник самостійно забезпечує у повному обсязі перевезення пасажирів відповідно до умов договору про організацію перевезень або дозволу, в тому числі резервними автобусами, на випадок виходу автобуса з ладу чи збільшення пасажиропотоку.
VI. Права та обов’язки учасників транспортного процесу
145. Перевізник зобов’язаний:
1) забезпечити дотримання персоналом вимог законодавства про автомобільний транспорт та захист прав споживачів;
2) вживати заходів до забезпечення безпечної, зручної поїздки пасажирів і зберігання та/або доставки багажу згідно з договором перевезення і розкладом руху;
147. Водій автобуса зобов’язаний:
11) зупиняти автобус для посадки та висадки пасажирів на відстані не більше ніж 0,5 метра від краю проїзної частини дороги;
16) продавати квитки пасажирам до початку руху автобуса у передбачених законодавством випадках;
149. Водію автобуса забороняється:
3) розмовляти з пасажирами, їсти, пити, курити під час руху автобуса;
4) продавати пасажирам квитки під час руху автобуса;
9) порушувати вимоги цих Правил, Правил дорожнього руху (1306-2001-п, 306а-2001-п) та правил технічної експлуатації транспортного засобу.
МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ
НАКАЗ 15.07.2013 № 480
Про затвердження Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом
1.2. Організація перевезень пасажирів має забезпечувати:
своєчасне, повне та якісне задоволення потреб населення в перевезенні автомобільним транспортом; захист прав споживачів під час транспортного обслуговування”.

Автор: Хмельницький Богдан Михайлович
Дата початку збору підписів: 5 жовтня 2017 р.

Згідно з пунктом 4.5. згаданого вище рішення сесії міської ради, міський голова доручить розгляд петиції компетентним виконавчим органам міської ради.

Автор: Катерина Прокопець