Новини
Суспільство

Хмельницькі поліцейські розповіли як захистити себе від злому і крадіжки з гаража

За добу в обласному центрі зареєстровано 17 фактів крадіжок. Серед них чималу частку становлять крадіжки майна, що зберігається в гаражах. Це і магнітоли, і запчастини, різні побутові речі. При цьому об’єктами злочинів стають, як окремо будівлі, так і цегляні члени гаражних кооперативів.

В період часу з 01.00 години 1 січня по 08.00 годину 3 січня по вулиці Заводській, невстановлена особа шляхом пошкодження навісного замка проникла в гаражне приміщення, яке належить 33-річній місцевій жительці, де таємно шляхом вільного доступу з багажника автомобіля “Фіат Крома”, викрала набір інструментів, бензопилу, посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

В період часу з 11.00 години 31 грудня 2017 року по 08.30 годину 3 січня ц.р. по вулиці Заводській, невстановлена особа шляхом пошкодження замка проникла до гаражного приміщення 76-річної місцевої жительки, звідки викрала болгарку, шуруповерт “Макіта”, два перфоратора, металеву буржуйку, каністра на 25 літрів заповнена бензином, зарядний пристрій для акумулятора.

3 січня звернувся 29-річний місцевий житель, про те, що на початку січня 2017 року по вулиці Проспект Миру, в гаражному масиві “Дружба”, невстановлена особа таємно шляхом вільного доступу викрала електрофрезер.

В період часу з початку грудня 2017 року по 18.00 годину 3 січня ц.р. по провулку Тракторному, в гаражному масиві “Енергія” невстановлена особа шляхом підбору ключа проникла до гаражного приміщення 32-річного місцевого жителя, звідки викрала два колеса R13, компресор “Werk BM 24”, зварювальний апарат, болгарку “Інтерскол”, домкрат.

В період часу з 15.00 години 28 грудня 2017 року по 17.30 годину 3 січня ц.р. по вулиці С.Бандери, на території охороняємого гаражного масиву “Ключ”, невстановлена особа, шляхом демонтажу задньої стіни, проникла в гаражне приміщення, яке належить 37-річному місцевому жителю, звідки викрала чотири ящики облицювальної кафельної плитки.

Такі невтішні дані наштовхують на думку про неминучість проведення робіт щодо забезпечення додаткового захисту від зловмисників. Загалом-то, перетворювати гараж в якусь фортецю, здатну витримати штурм, облогу і артилерійський обстріл, не варто. Потрібно подбати тільки про одне. Грабіжники повинні отримати умови, в яких бажання отримати певну прибуток нівелювалося б необхідністю докласти серйозних зусиль. Та й ризик збільшується.

Власники гаражних приміщень, можуть взяти на озброєння наступні заходи:

Насамперед, потрудіться зміцнити дах. Для цього потрібно зацементувати металеві гаки в плитах і приварити їх до рамки воріт. Варто подбати і про захист стін. Для цього слід спорудити спеціальний каркас із кутників, а потім обтягнути отриману конструкцію металевою сіткою. Щоб убезпечити гараж від підкопу, можна зайнятися пристроєм бетонної вимощення, розміщеної перед воротами з метою запобігання підкопу.

Особливу увагу, звичайно, варто приділити захисту воріт. У комплекс заходів входить здійснення наварки додаткових прутів на петлі, що значною мірою ускладнює перепилювання. Можна приварити болти до внутрішній стороні воріт, що забезпечить додаткову підтримку петель. Існують і інші варіанти захисту: встановити ексцентрикові шпінгалети, приварити металеві смуги на ворота, що дозволить запобігти злому з використанням брухту. Деякі автовласники навіть зрізають петлі навісного замка, що робить неможливим закріпити на них трос і зірвати ворота, використавши вантажівка.

Можна застосувати й найпростішу сигналізацію. Це, наприклад, ревун, який починає звучати при спробі відкрити ворота, і його потрібно попередньо відключати.

Що стосується замків, то тут можна запропонувати установку двох замків, розташованих на внутрішній поверхні воріт при використанні зварювання. У воротах вирізається спеціальне віконце, в яке просовується рука з ключем. При цьому обидва замки відкриваються на дотик. В даному випадку можна застосовувати і навісні типи замків. Замок для віконця краще всього вибирати плоский і заварити капелюшки болтів, що завадить зрізу.

Набагато складніше перешкодити зловмисникам здійснити свій задум за допомогою автогену. Скоріше за все, найбільш оптимальним варіантом вирішення проблеми буде установка додаткової стінки воріт, яку можна доповнити азбестовою прокладкою.

Якщо ж ви стали жертвою крадіїв – одразу телефонуйте на лінію «102». Пам’ятайте, що до приїзду слідчо-оперативної групи не можна нічого чіпати, адже ви можете своїми діями знищити важливу слідову інформацію.

Автор: Катерина Прокопець