Новини
Події

Хмельницька поліція розповіла, як захистити себе від квартирних крадіїв

Шановні мешканці міста, ставимо до Вашого відома, що за статистикою, переважна більшість крадіжок відбувається саме вранці, коли громадяни йдуть на роботу чи за покупками. Крадіїв цікавить лише відсутність господарів та можливість легкої наживи.

Злодії проникають до помешкань через вікна (перших поверхів будинків) пошкоджують пластик, шляхом підбору ключа та зламу замків.

Так, в період часу з 07.30 год. по 14.30 год. 11 січня по вул. Прибузька,  невстановлена особа шляхом підбору ключа проникла в квартиру, звідки викрала гроші в сумі 2450 доларів США, 5400 грн., 4500 рублів РФ та 250 злотих,  планшет та ноутбук,  два фотоапарата, золоті та срібні вироби, що належить 39-річній, місцевій жительці.

Правоохоронці постійно здійснюють відпрацювання, щодо викриття злочинних дій та все ж Ваша допомога та співучасть будуть суттєвими у профілактиці, встановленню та затриманню осіб, що мають злочинні наміри.

Завдяки Вашій обачності, обережності та небайдужості є перспектива не допускати скоєння квартирних крадіжок.

Зазначимо, що байдужість громадян та нехтування елементарними правилами безпеки – на руку злодіям. Тому радимо, коли ви запримітили підозрілих осіб у вашому дворі чи коли незнайомці вештаються попід вікнами будинку і з цікавістю розглядають їх – негайно реагуйте та повідомляйте працівників поліції зателефонувавши за номером 102.

Квартирні злодії, також, намагаються увійти до під’їзду будинку одночасно з його мешканцями. Якщо незнайомі люди просять відкрити вас двері під’їзду (по домофону чи особисто, біля вхідних дверей будинку), то поцікавтесь до кого вони йдуть або запропонуйте зателефонувати тим людям, до кого вони йдуть в гості.

Радимо:
– слідкуйте хто саме заходить до під’їзду, а також звертайте увагу чи не мають слідів пошкодження замки вхідних дверей квартир та вічок;
– якщо ви помічаєте підозрілих осіб, що намагаються увійти до вашого під’їзду, або коли біля квартир мешканців ви бачите не власника, а особу, що не викликає довіри – не намагайтеся самі щось вирішити, а відразу повідомляйте правоохоронців.
У таких випадках, одразу телефонуйте до поліції. Будь-яка інформації може виявитися дуже суттєвою, тому не бійтесь помилитись. Правоохоронці з’ясують, ким саме є особи, які викликали у вас підозри.
Для безпеки вашої домівки необхідно:
– подбати про надійність замків вхідних дверей;
– достатнє освітлення в під’їзді;
– встановити грати на вікнах квартир перших та останніх поверхів будинку;
– не полишайте без нагляду квартиру, коли вирушаєте на вихідні на дачу чи у відпустку – довірте своїм рідним чи сусідам приглядати за житлом (провітрювати приміщення, відкриваючи ненадовго квартирки; вмикаючи на деякий час світло; розвішувати білизну або закривати (і навпаки) вікна занавісками;
– коли відправляєтесь на довгий час на відпочинок, не залишайте цінні речі в квартирі;
– суттєвим та надійним захистом для вашої оселі є оснащення житла сигналізацією. Сума грошей на встановлення охоронної системи є мізерною в порівнянні з ймовірною втратою, при проникненні до оселі злодіїв, так як, сума викрадених речей набагато перевищує суму вартості встановленої вами сигналізації.

Автор: Катерина Прокопець