Новини
Події

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило 52 порушення за 2017 рік

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило 52 порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Порушники оштрафовані на 1,9 млн. грн. До Державного бюджету України сплачено понад 1,2 млн. грн. штрафних санкцій.

Розпочато 65 справ за ознаками порушення конкурентного законодавства. Опрацьовано 46 проектів рішень органів влади та органів місцевого самоврядування,  з них відмовлено у погодженні – 10. На вимогу Відділення суб’єкти господарювання та органи влади виконали 106 рекомендацій та усунули умови, що сприяють виникненню ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Економічний ефект від припинення порушень склав 50 млн. грн.

До відділення надійшло 128 заяв та подань, за результатами їх розгляду було розпочато 22 справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Налагоджена тісна співпраця з правоохоронними та контролюючими органами області – Управлінням Служби безпеки України у Хмельницькій області, прокуратурою області, Національною поліцією. Протягом 2017 року до відділення надійшло 28 подань, розпочато розгляд 14 справ.

Відновлено практику проведення Днів відкритих дверей з питань захисту конкуренції у районних центрах області та містах обласного значення, а також в об’єднаних територіальних громадах.

У 2017 році Відділення провело дослідження ринків пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, оренди земель сільськогосподарського призначення та земель водного фонду, оренди комунального майна, заготівлі молока для промислової переробки, комплексних послуг з надання місць для торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами на ринку.

Загалом увага Відділення була прикута до моніторингу державних закупівель, дослідження ринків роздрібної реалізації нафтопродуктів, надання суб’єктам господарювання доступу до електричних мереж, постачання природного газу, перевезення пасажирів транспортом загального користування, житлово-комунального господарства, лісового господарства, будівництва, розміщення тимчасових споруд та зовнішньої реклами, реалізації алкогольних напоїв.

Проводилась широка роз’яснювальна кампанія у зв’язку із набуттям чинності у повному обсязі Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

У 2017 році Відділення випустило 2 науково-прикладних видання «Інструменти розвитку об’єднаних територіальних громад в умовах децентралізації влади» та «Надання державної допомоги суб’єктам господарювання: практичний порадник для органів місцевого самоврядування».

 

 

Автор: Катерина Прокопець