Новини
Надзвичайні події

Хмельницький суд закрив провадження щодо депутата Хмельницької міської ради Олександра Скочеляса

Апеляційний суд Хмельницької області скасував постанову Хмельницького міськрайонного суду і закрив провадження у справі про притягнення депутата Хмельницької міської ради до адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання електронної декларації. Суд встановив, що  в діях народного обранця відсутній склад адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, суд першої інстанції визнав народного обранця винним у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.172-6 КУпАП (несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) і наклав на нього штраф в сумі 850 грн. Депутат повинен був подати декларацію про доходи за 2016 рік до 1 травня 2017року, однак про свої статки прозвітував 2 травня 2017 року.

З таким рішенням посадовець не погодився і оскаржив його до апеляційної інстанції.

Як ствердив апеляційний суд, конструктивною ознакою цього правопорушення (об’єктивною стороною) є несвоєчасне подання декларації без поважних на те причин. Однак, як встановлено при розгляді справи, причиною несвоєчасності став збій у системі державного реєстру, внаслідок якого декларанту не вдалось авторизуватись на сайті НАЗК в передостанній та останній дні подачі. Такі пояснення депутата підтверджуються скріншотом сторінки веб-сайту та поясненнями свідка, яка була очевидцем безрезультатного намагання увійти до системи електронного декларування 29 та 30 квітня 2017 року, та спроби останнього з’ясувати суть помилки на гарячій лінії НАЗК.

Крім того, таке правопорушення може бути вчинене лише за наявності умислу. Про вчинення протягом тривалого часу активних дій щодо заповнення декларації в межах відведеного законом строку свідчить витяг послідовності дій користувача реєстру, який досліджувався судом. За документом заповнювати декларацію депутат розпочав ще 23 березня 2017 року. Такі обставини, на думку суду, вказують на його бажання своєчасно подати декларацію.

Відтак, суд прийшов до висновку, що депутат  не виконав свій обов’язок належним чином з причин, що не залежали від його волі.

Постанова суду апеляційної інстанції набрала законної сили негайно після її винесення і оскарженню не підлягає.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець