Новини
Події

На Хмельницькій АЕС представники Міжнародного агентства з атомної енергії здійснили перевірку ядерних матеріалів

19-21 січня цього року на Хмельницькій АЕС перебували представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які здійснили перевірку ядерних матеріалів. Відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та згідно з Угодою між Україною та МАГАТЕ, ядерний матеріал, яким країна володіє повинен використовуватися виключно в мирних цілях та знаходитись під відповідним міжнародним контролем.

За словами начальника відділу ядерної безпеки ВП ХАЕС Віталія Литуса, інспектори Агентства здійснюють такі перевірки безпосередньо на проммайданчику під час планово-попереджувального ремонту (ППР), коли проводяться роботи з перевантаження ядерного палива. Оскільки ППР на першому енергоблоці ХАЕС наближається до завершення, така перевірка на часі.

Представникам МАГАТЕ надається інформація про кількість ядерного палива, яке надійшло на атомну електростанцію, а також про відправлене, так званий баланс. «Для того, щоб пересвідчитись, що інформація достовірна, окрім перевірки відповідної документації, безпосереднього спілкування, експертами застосовуються засоби збереження і спостереження, доступ до яких є лише в Агентстві», – зазначив В. Литус.

Хмельницька АЕС чітко дотримується вимог і правил щодо використання ядерних матеріалів, підтверджуючи вкотре, що ядерні матеріали використовуються для мирних цілей – виробництва електроенергії.

Автор: Катерина Прокопець