Новини
Події

В обласному центрі урочисто відкрили пам’ятну дошку Євгену Коновальцю

 Як ми раніше повідомляли, у Хмельницькому на адміністративній  будівлі, де нині розташований  відділ роботи зі зверненнями громадян міської ради,  сьогодні урочисто відкрили  пам’ятну дошку  організаторові й командирові Українських Січових стрільців Євгену Коновальцю. Меморіальна дошка встановлена на будинку по вулиці Гагаріна, 18 (колишня Старобульварна), який є об’єктом культурної спадщини.

Саме в цій будівлі знаходилася пресова квартира (редакція) газети “Стрілецька думка”, який видавався до кінця листопада 1919 року.

Усього побачили світ понад 60 номерів, які друкувались у тих місцях, де перебувала пресова квартира УСС — Старокостянтинів, Проскурів, Кривин ( залізничний вузол  та село поблизу Нетішина), Здолбунів (станція та місто біля Рівного). Тираж різних чисел був різний: від кількох сотень примірників до шести тисяч.  Зокрема всі червневі та липневі номери видавались у Проскурові. Виняток — №35 від 25 липня 1919 року, який був віддрукований у містечку Дунаївці. Наклад виданих у Проскурові часописів складав 4-6 тисяч примірників, з яких 1,5 тисячі йшло для корпусу Січових стрільців, інші — у вільний продаж.

У Проскурові 1919-го 3-й полк  Січових стрільців  разом із  Євгеном  Коновальцем  відновлював сили після поразки під Фастовом. У той період  сам полковник неодноразово  перебував у зазначеній будівлі.

 

Для довідки: Євген Коновалець – полковник Армії УНР, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (з 1929), один із ідеологів українського націоналізму

Автор: Катерина Прокопець