Новини
Події

Із хмельницького сміття видобувають газ

Вчора відбулася презентація запуску роботи установки з дегазації полігону твердих побутових відходів. Фактично, проект було розпочато ще у 2016 році.

Тоді техніко-економічне обґрунтування здійснив для міської ради Проект USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні», у рамках якого було замовлено експертизу в Інституті газу НАН України, аби з’ясувати чи є газ на хмельницькому сміттєзвалищі і чи можна його використовувати для якихось потреб. І у червні 2017 року було проведено конкурс на визначення інвестора, у результаті якого переможцем стала компанія «Біогаз ЕНЕРДЖІ».

Тож тепер з хмельницького полігону буде відкачуватись звалищний газ, який у спеціальній установці перероблятиметься на електричну енергію, яку ТОВ «Біогаз ЕНЕРДЖІ» продаватиме по «зеленому тарифу» державному підприємству. 13% від загальної суми сплачуватиме місту, за підрахунками це становитиме близько 2,5 млн грн на рік. Кошти надходитимуть на рахунок «Спецкомунтрансу» й будуть використовуватись виключно на роботи, пов’язані з потребами полігону твердих побутових відходів.

«Установка уже працює і постачає у мережу електроенергію по «зеленому тарифу» та забезпечує дегазацію сміттєзвалища, – говорить міський голова Олександр Симчишин. – Вартість установки близько 20 млн грн – це та інвестиція, яка зайшла у місто. Тут створено 5 робочих місць. Фактично, не вклавши жодної копійки місто отримало хорошу інвестицію, додаткові робочі місця, грошові надходження на потреби полігону».

Як зазначив директор ТОВ “Біогаз ЕНЕРДЖІ” Віталій Каленський, встановленнягазоелектрогенераторної установки у визначений договором термін відбулося завдяки злагодженій співпраці з міською владою.

«Ми виконали усі умови конкурсу: проектування, буріння свердловин, будівництва усіх інженерних споруд та встановлення генераторних станцій компанії австрійського виробництва. У наших планах – виробляти приблизно 3 млн 700 тис кіловат на рік», –  зазначив директор підприємства.

Важливо, що завдяки видобутку газу зі сміттєзвалища мінімізуються ризики виникнення пожеж на полігоні.

Автор: Катерина Прокопець