Новини
Події

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС завершується ремонт

На першому енергоблоці Хмельницької АЕС наближається до завершення планово-попереджувальний ремонт (ППР). Нині, після ремонту систем і обладнання, розпочато етап збірки реактора, післяремонтних випробувань та налагодження технологічних систем.

Нагадаємо, що 7 листопада 2017 року о 2 год. 46 хв. енергоблок №1 Хмельницької АЕС відключено від енергомережі для проведення планово-попереджувального ремонту, тривалістю 96 діб. Сьогодні, 25 січня 2018 року на енергоблоці №1 Хмельницької АЕС триває вісімдесята доба планово-попереджувального ремонту.

В рамках ППР, окрім регламентних ремонтних робіт, було заплановано та вже виконано низку понадрегламентних робіт, серед яких ремонт головного роз’єму реактора, заміна колектора роздачі живильної води у корпусі четвертого парогенератора. Таким чином відновлено ресурс зазначених елементів вказаного основного обладнання.

На виконання затвердженої програми продовження ресурсу першого енергоблока, під час ППР проводилися в запланованих об’ємах роботи з обстеження обладнання та трубопроводів реакторного відділення. Згідно з процедурою, за результатами опрацювання отриманих результатів обстеження фахівцями профільних організацій буде складено відповідний звіт з рекомендаціями та висновками. «На підставі виконаних досліджень експлуатуюча організація (ВП ХАЕС) прийматиме рішення щодо можливості подальшої експлуатації певного обладнання. Повне завершення комплексу робіт з продовження терміну експлуатації першого енергоблока заплановано в наступний ППР-18, який буде розпочато в грудні поточного року»,- зазначив начальник реакторного цеху Ігор Гундар.

Серед основних робіт із модернізації під час ремонтної кампанії виконано роботи щодо аварійного підживлення басейну витримки відпрацьованого ядерного палива та аварійної подачі охолоджуючого середовища до мережі системи охолодження відповідальних споживачів при повному знеструмленні енергоблока. Також виконано монтаж системи аварійного видалення водню при запроектних аваріях.

«На ХАЕС прийнято порядок, згідно якого всі роботи на системах важливих для безпеки виконуються виключно персоналом атомної станції. Для робіт на допоміжних системах за необхідності залучаються представники підрядних організацій»,- зауважив керівник реакторників.

Автор: Катерина Прокопець