Новини
Надзвичайні події

Не 8, а 10 років за гратами. Апеляційний суд Хмельниччини виніс новий вирок за робій

За розбій, поєднаний з проникненням у житло (ч. 3 ст. 187 КК України), 56–річний житель Волочиського району найближчих десять років може провести за гратами. Такий вирок виніс Апеляційний суд області, скасувавши при цьому вирок Городоцького районного суду від 13 листопада 2017 року. Таким чином апеляційний суд задовольнив скаргу обвинувачення.

Прокурор наполягав, що вирок першої інстанції , за яким обвинуваченого засудили до 7 років 11 місяців 20 днів позбавлення волі з конфіскацією усього майна, крім житла, за ч. 3 ст. 187 ККУ, (з приєднанням попередньо невідбутого покарання – до 8 років), потрібно скасувати. Головні причини – неправильно застосований закон про кримінальну відповідальність та невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення й особі винного. Тому просив покарати його 10 роками ув’язнення з конфіскацією майна.

Згідно з вироком,  цей чоловік, будучи у стані алкогольного сп’яніння, вночі зайшов у незамкнене помешкання 81-річної односельчанки. Та, помітивши, почала його проганяти. У відповідь обвинувачений схопив бабусю за шию, затулив рукою рота і вимагав гроші. Злякавшись за життя, старенька віддала кривднику 150 грн., і він пішов геть.

Перевіривши матеріали кримінального провадження і обговоривши доводи сторін, суд апеляційну скаргу прокурора задовольнив.  При цьому зазначив, що згідно зі ст.73 КК України, строки покарання обчислюються відповідно у роках, місяцях та годинах, в той час, як у вироку першої інстанції фігурують, у тому числі, дні. Також суд звернув увагу на те, що чоловік був засуджений вже 11 разів, 10 з них – до реальних термінів, зокрема, й за злочини, пов’язані з насильством, і, не відбувши ще попереднього покарання, після двох місяців на волі знову вчинив особливо тяжкий злочин.

Відтак, призначене Городоцьким судом покарання, апеляційний суд визнав зам’яким – і своїм вироком збільшив термін позбавлення волі обвинуваченому до 10 років. До цього покарання додали і не відбуте за попереднім вироком, а це ще 30 днів ув’язнення.

Ухвалою колегія суддів залишила без задоволення апеляційну скаргу захисту, у якій йшлося про недоведеність вини обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення та закриття провадження з цих підстав.

Обидва судові рішення можуть бути оскаржені в касаційному суді.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

Автор: Катерина Прокопець