Новини
Політика

Визнання Росії агресором – це історичний крок для України, якого домігся «Народний фронт», – Олександр Ксенжук

Прийняття наприкінці сьомої сесії Верховної Ради закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» або про деокупацію – велика перемога політичної партії «Народний Фронт» і коаліційних партій у боротьбі із агресором України.

Про це та інше розповів у інтерв’ю Олександр Ксенжук, народний депутат України, голова Хмельницької обласної організації політичної партії «Народний фронт».

Ухвалення законопроекту 7163 багато хто назвав історичною подією для України, адже нарешті наша держава офіційно визнала Росію агресором, а ОРДЛО та Крим – окупованими територіями. Чому саме цей закон «Народний фронт» вважає ключовим для України?

  • Визнання Росії агресором було принциповим питанням для політичної партії «Народний фронт». Понад рік депутати нашої партії домагалися у комітетах розгляду цього законопроекту, а також переконували колег по коаліції у важливості його прийняття. Це дозволить нашій державі посилити заходи щодо відновлення справедливості і ведення реальної боротьби проти загарбника.

Про які саме заходи йдеться і наскільки вони будуть ефективними у досягненні миру на українських територіях?

  • Хочу відразу наголосити, що ухваленнязаконопроектів 7164 і 7163 не зможуть «зупинити війну». Тому відразу застерігаю від політичних маніпуляцій із цим питанням. Однак, не можна недооцінювати важливість прийняття цих законопроектів.

Судіть самі. По-перше, ці закони формують чітку правову позицію України  щодо злочинів Кремля. Саме це, зокрема, дозволить захистити мирне населення окупованихтериторій через поширення на нього норм міжнародного права щодо обов’язків країни-окупанта. По-друге, ці нормативні акти стануть підставою для розширення українських і міжнародних санкцій проти РФ, а також початком формування консолідованої правової претензії до Росії за усі збитки внаслідок агресії та окупації. Йдеться про вже вчинені та майбутні судові позови від України на сотні мільярдів доларів.

Які послідовні кроки реалізації цих законопроектів?

-Тепер ми очікуємо на подальші дії Президента і міжнародної спільноти щодо реалізації положень Закону про деокупацію і відновлення територіальної цілісності України. А саме: продовження й розширеннчсанкційного та дипломатичного тиску на Росію; надання Україні летальних озброєнь та військової техніки (зокрема, протитанкових ракет «Джевелін»); рішення Ради Безпеки ООН про введення до окупованих районів Донбасу миротворців ООН. Ухваленнязаконопроекту 7163 дозволить, зокрема, чіткозахистити права таінтересиУкраїни в ходіймовірноїмиротворчоїоперації ООН на Донбасі.

Підсумовуючи, хочу зазначити, що саме ці законопроекти спрямовані на те, щоб Україна та всі країни світу нарощували економічний тиск на агресора, поки не припиняться обстріли, поки не будуть звільнені всі заручники, поки російські війська не вийдуть з Криму та Донбасу.

 

Інформація прес-служби Хмельницкої обласної організації«Народний фронт»

Автор: Катерина Прокопець