Новини
Бізнес

Чи є написання бізнес-плану запорукою успіху майбутнього починання?

Багато підприємців-початківців й досвідчених бізнесменів  задумувались або пробували хоч раз писати бізнес план.
Як правильно його писати,  чи  справді він потрібен і чи є написання бізнес-плану запорукою успіху майбутнього починання?
На даний момент в інтернеті є безліч інформації про те, як потрібно планувати бізнес:
Доцільно обирати підходящий саме для вас та вашого бізнес-напрямку спосіб планування. І так, щоб він став не просто формальним документом, а й реальною “інструкцією” з втілення бізнес-проекту.
Звісно, виходячи зі свого  розуміння (освіти, досвіду, інтуїції тощо) бізнесу в цілому та конкретних завдань , які стоять на кожному етапі побудови власної справи, ми можемо бачити якісь одні важливі моменти і не помічати інших. Для цього й існують різні багатозадачні та системні моделі розробки бізнесу, вказані за посиланнями вище.
Починати доцільніше завжди з меншого і конкретного (з того, на чому ви розумієтесь) й рухатись до більшого та загального (описуючи та прораховуючи поступово кожен наступний крок). Так, замість детального, ємкого бізнес- плану можна написати/прорахувати так зване резюме бізнес-плану, де будуть відображені основні показники – ті, без яких функціонування проекту буде неможливим.
А якщо не вистачає досвіду – сміливо йдіть працювати у найм до конкурентів: і вивчите справу, й дізнаєтесь плюси і мінуси їх продукту та сервісу. А внаслідок – власний досвід, бачення бізнес-напрямку, конкретні розрахунки  витрат, податків, персоналу і т.д.
Зрештою, жоден бізнес-план не може врахувати всього різноманіття чинників, які можуть вплинути на реалізацію проекту.  Та й  “людський фактор” вирішує  багато.
Дмитро Лисий,
бізнес-аналітик, StartUp developer Бізнес-інкубатора ГО “Картка хмельничанина”

Автор: Катерина Прокопець