Новини
Події

Порив у Дунаївцях обіцяють ліквідувати за два дні

Зношення системи водопостачання є певно однією із найпоширеніших проблем усіх населених пунктів країни. Не стало виключенням і місто Дунаївці, де близько 93 км труб водогону прокладалися ще в 60-х роках ХХ століття.

Зрозуміло, що система потребує заміни, проте на це необхідні величезні кошти, тож проблему вирішують поступово. Зокрема міняють найпроблемніші ділянки та ліквідовують пориви. Наразі, черга на оновлення дійшла і до ділянки водогону на перехресті вулиць Могилівська та Суворова, де стався порив.

–  За кілька днів до початку ремонтних робіт ми попередили мешканців цієї частини міста про те, що водопостачання не буде і їм слід запастися водою, – розповідає на місці ліквідації розриву мережі водопостачання директор комунального підприємства міської ради «Міськводоканал» Сергій Дудка. – 29 та 30 січня ми проводитимемо ремонті роботи на вулиці Могилівська, тож в ці дні водопостачання житлових будинків на цій вулиці, а також таких як Богдана Хмельницького, Пушкіна, Івана Франка, Щербакова, Миколи Магери, Михайла Стельмаха, Суворова, Кутузова, Польова та Володимирська буде припинено. Тимчасово не буде води в кранах і в мешканців будинків на провулках Могилівський, Івана Франка та Миколи Магери. Наразі на аварійній ділянці працюють два екскаватори, асенізаційна машина та бригада аварійно-відновлюваних робіт, тож гадаю ми зможемо подати воду в мережу вже на кінець середи.

Як зауважив Сергій Миколайович, про аварійність цієї складної ділянки водогону вони знали й раніше, тож убезпечили себе і зробити прокол водогону під автомагістраллю, а тепер лише переведуть мережу на резервну ділянку, де прокладені нові поліетиленові труби. Таких резервних точок по місту було зроблено декілька.

За словами очільника КП «Міськводоканал», в цілому зношеність водогону складає майже 70%, а вік його сталевих та чавунних труб подекуди перевищує 50 років. Сьогодні все частіше застосовують вироби з полімерів, і, зокрема, — поліетиленові труби. Вони все більше витісняють з ринку металеві аналоги, завдяки невисокій ціні та тривалого терміну експлуатації. Крім того вони прості у монтажу, легко модернізуються та майже не вимагають обслуговування. Але навіть при невисокій ціні та простоті встановлення, все ж оновити всю систему водопостачання міста та громади нереально. На це потрібен час та кошти.

– Помаленьку ми все зможемо, адже маємо підтримку міської ради, котра опікується добробутом мешканців громади. Гадаю не за горами той час, коли ми забудемо про невеликий напір води у кранах, пориви та аварії у мережі водопостачання, – зауважує Сергій Дудка. – А окрім заміни та латання, наразі «Міськводоканал», може похвалитися й тим, що будує нові водогони. Так, минулоріч, ми проклали поліетиленові труби на міських вулицях Квітнева та Польова, а також на вулиці Лесі Українки в селі Голозубинці, та Фурмана й Молодіжна – у Воробіївці. Оновленою була і ділянка в районі торговельного комплексу «Росія», де перед цим замінювали бруківку до ЗОШ №3 та «Сільгосптехніки».

Автор: Катерина Прокопець