Новини
Події

Уже скоро у населення Хмельниччини можуть бути проблеми зі здачею молока на переробку

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало районним радам Хмельницької області вживати заходи з метою розвитку конкуренції на товарному ринку заготівлі молока для промислової переробки від індивідуальних господарств населення.

В Україні, в т.ч. в межах Хмельницької області, відсутня ефективна модель збуту молока і молочної продукції, молокопереробні підприємства закуповують молоко та молочну сировину у виробників, якими є: юридичні особи незалежно від форми власності, фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, особисті селянські господарства, фізичні особи, які утримують корів, овець, кіз, буйволиць, кобил та виробляють молоко і молочну сировину. 70 % – 80 % корів в Україні утримуються в господарствах населення, і тільки дуже невелика кількість цих господарств об’єднана в кооперативи. Хоча саме така кооперація дозволить приватним господарствам перейти на новий рівень виробництва.

З 1 липня 2018 року набувають чинності зміни положень національного стандарту ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі», зокрема, молоко другого ґатунку від населення не буде прийматися на переробку, що може призвести до зменшення кількості підприємств, які здійснюють свою господарську діяльність на ринку заготівлі молока для промислової переробки від індивідуальних господарств населення. 

Враховуючи те, що близько третини молока, яке надходить на переробку, приймається другим сортом, а велика частина цього обсягу якраз і є сировиною від населення, можуть настати непередбачувані наслідки як для молочної галузі в цілому, так і для сільських жителів. Суб’єкти господарювання, що здійснюють заготівлю молока для промислової переробки від індивідуальних господарств населення, можуть втратити сировину для господарських цілей.

Районні ради повинні сприяти створенню молочних кооперативів, великих товарних ферм, розробити програми розвитку молочного сектору, запровадити контроль та збільшити фінансування програм розвитку, здійснювати виплату дотацій на молоко, надавати пільгові кредити, лізингові послуги з придбання обладнання для технічного переоснащення і запровадження сучасних технологій виробництва.

 

Автор: Алла Самойленко