Новини
Події

Фахівці Хмельницької АЕС взяли участь у громадських консультаціях щодо спорудження 3 та 4 енергоблоків

9 лютого 2018 року в м. Славута відбулись громадські консультації у форматі громадських слухань щодо обговорення внесених змін в техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС.

Слухання проходили під головуванням міського голови Василя Сидора за участі заступника генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олега Рахлінського, заступника головного інженера з нових блоків Геннадія Самосєя.

У своїй доповіді Олег Рахлінський ознайомив з історією будівництва; загальним станом будівельної готовності енергоблока на момент припинення робіт; результатами обстеження технічного стану будівельних конструкцій, будівель та споруд енергоблоків №3, 4, водойми-охолоджувача; станом виконання ремонтно-відновлювальних робіт; наявністю обладнання, що знаходиться на складах; передумовами коригування ТЕО енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС; а також заходами з підвищення безпеки на нових енергоблоках.

На сьогоднішній день в рамках міжнародної Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті проінформовані, щодо змін в ТЕО сусідні держави такі, як Білорусь, Польща, Австрія та Словаччина; міністерством екології та природних ресурсів України проводиться екологічна експертиза відкоригованого ТЕО; розроблений проект Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС»; проводяться консультації з громадськістю, щодо внесених змін в ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС.

«Перспектива добудови двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС – залишається важливим аспектом діяльності Енергоатома. В умовах, що склалися на світовому ринку, ми можемо прийняти тільки одне рішення на найближчий період – добудовувати за технологіями, які доступні на Хмельницькій АЕС, за  порівняно невеликий обсяг коштів і у дуже стислий термін. Тобто, два блоки за приблизно 3 млрд євро – непогане рішення. Причому в цю ціну входять усі необхідні заходи з модернізації, які до речі вже виконані на діючих енергоблоках», – зазначив Олег Рахлінський.

Одним із позитивних аргументів під час будівництва Олег Рахлінський вважає максимальне задіяння вітчизняного виробника, регональних  людських та будівельних ресурсів.

Питання, що виникли під час обговорення стосувались: обстеження будівельних конструкцій та їх витривалості, страхування від можливих аварій, впливу на навколишнє середовище, зменшення тарифів вартості електроенергії, розподілу субвенцій, організації протиаварійних заходів, оповіщення населення в разі виникнення надзвичайної ситуації. На всі запитання були дані вичерпні та компетентні відповіді.

Більшістю голосів, громада схвалила рішення про будівництво третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

«Сумнівів немає, регіон тільки виграє від будівництва нових енергоблоків»,- підсумував проведення консультацій Василь Сидор, міський голова міста Славути.

Автор: Катерина Прокопець