Новини
Події

На Хмельниччині за неоформленого працівника, котрий загинув на виробництві, роботодавцеві присудили 111 690 гривень штрафу

Непоодинокими випадками в Україні є травмування або загибель працівників на виробництві, які виконували роботу без офіційного оформлення трудових відносин. Відтак потерпілим щоб довести факт перебування у трудових відносинах з роботодавцем для отримання страхових виплат від держави доводиться відстоювати свої права у суді. Один з таких випадків, а саме загибель чоловіка, трапився на Хмельниччині три роки тому.
До суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю звернулась дружина працівника підприємства, який загинув внаслідок нещасного випадку, про встановлення факту перебування у трудових відносинах та зобов’язання внести запис у трудову книжку.
Зокрема, після смерті чоловіка у березні 2015 року  їй стало відомо, що у його трудовій книжці відсутній запис про перебування у трудових відносинах з вищевказаним товариством. Встановлення даного факту їй необхідно для належного оформлення та отримання страхових виплат у разі настання нещасного випадку на виробництві.
За даним фактом внесено відомості у ЄРДР та розпочато кримінальне провадження.
Відповідно до положень ч.1,3,4 ст.24 Кодексу законів про працю України, ст.ст. 256-259 ЦПК України, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки судом встановлено, що чоловік працював різноробочим в ТзОВ з 1 жовтня 2013 року по день смерті – 17 березня 2015 року. Відповідач зобов’язаний  внести запис до трудової книжки загиблого про прийняття його на роботу на посаду різноробочого з 1 жовтня 2013 року та запис про припинення роботи у зв’язку зі смертю 17 березня 2015 року.
Варто зауважити, що за таке порушення законодавства про працю, крім адміністративної та кримінальної відповідальності роботодавця, передбачено також фінансову відповідальність. Управлінням Держпраці у Хмельницькій області за рішенням Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області та відповідно до статті 265 КЗпП України накладено штраф на суб’єкта господарювання у розмірі 111 690 гривень.

Автор: Алла Самойленко