Новини
Події

На Хмельницькій АЕС тривають роботи з продовження терміну експлуатації першого енергоблока

На Хмельницькій АЕС проводяться роботи в рамках програми продовження ресурсу першого енергоблока. Під час планово-попереджувального ремонту (ППР), який був завершений на початку лютого, здійснено низку відповідних важливих робіт.

Зокрема, інститутом електрозварювання імені Патона Національної академії наук України проведено дослідження трубопроводів турбінного відділення систем важливих для безпеки. Нині виконуються розрахунки щодо підтвердження можливості експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС у надпроектний термін. Крім того, виконані роботи з продовження терміну експлуатації трубопроводів четвертого класу безпеки, які здійснювали фахівці ПрАТ «Техенерго» м. Львів. Підготовлена відповідна документація, яка буде направлена в Державну інспекцію ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

Серед важливих та об’ємних робіт здійснених під час ремонтної кампанії – капітальний ремонт двох дизель-генераторів. За словами начальника турбінного цеху ВП ХАЕС Анатолія Куценка, такі роботи на атомній станції виконувалися вперше – з повним розбиранням дизель-генераторів, проведенням дефектації деталей і вузлів та заміною зношених деталей. Після завершення робіт проведені післяремонтні випробування дизель-генераторів, розроблено програму оцінки технічного стану дизель-генераторів, яка на сьогоднішній день знаходиться на узгодженні в ДІЯРУ.

«У планах на 2018 рік – продовження робіт із заміни обладнання, яке вичерпало свій ресурс, морально застаріло або має великий відсоток зношеності. На даний час здійснюється підготовка проектної та тендерної документації для закупівлі цього обладнання. Впевнений, що після завершення відповідних робіт, перший енергоблок Хмельницької АЕС працюватиме стабільно та надійно, а ми зробимо все для цього можливе», – підсумував керівник турбінного підрозділу.

Автор: Алла Самойленко