Новини
Надзвичайні події

У Кам’янці обвалилася стіна фортеці

Одна зі стін Кам’янець-Подільської фортеці посеред дня почала сипатися на дорогу. Величезні брили падали з 10-метрової висоти, дивом не зачепившви автівки, що саме їхали повз, тож минулося без потерпілих, повідомляє ТСН.

Нині робітники розбирають мур, аби він не впав цілком. Доки працюють реставратори, рух дорогою під стінами фортеці перекритий. Деформацію кладки на цій ділянці стіни в музеї помітили ще місяць тому, але вона була незначною, тож те, що мур просто впаде, ніхто не очікував.

“Після Нового року почався рух, кілька маяків спрацювали. Замовили обстеження в дослідному центрі, воно мало відбутись 15 лютого. 14-го ж сталося те, що сталося”, – розповів директор Кам’янець-Подільського музею-заповідника Олександр Заремба.

Експерти центру, які мали дослідити мур, вивчають уже його руїни та припускають, що стіну зруйнували стічні води. Крім того, звинувачують мулярів у неякісній роботі півтора століття тому. У заповіднику вважають, що недобросовісно працювали не стародавні майстри, а сучасні, адже десять років тому саме цю стіну укріплювали вітчизняні реставратори.

“У 2006-2008 роках проходили роботи, частина цієї стіни перекладалась. Чи це якось пов’язано, чи ні – зараз говорити важко, треба експертного висновку фахівців, що ми саме зараз і чекаємо”, – пояснив пан Заремба.

Натомість у науковців, які опікуються місцевими пам’ятками, своя версія: руйнацію міг спричинити інтенсивний рух транспорту по дорозі, а також надто гучні музичні фестивалі, що проводять у фортеці впродовж року.

“Ми вважаємо, що наразі, поки йде реставрація, тут не повинно бути руху автотранспорту, тому що насамперед це небезпека для самих водіїв. Пропонуємо виключити з переліку заходів на теперішній рік ті, де використовуються потужні звукові системи”, – каже голова ГО “Охорона пам’яток історії, культури, архітектури” Анатолій Скрипник.

У міській раді від активістів відмахуються, бо переконані, що мур сповз через зайву вологу, а відновлювати його хочуть за гроші, які фортеця сама заробила торік. Суму ще рахують, але запевняють, що початок туристичного сезону форс-мажор не зіпсує.

“Це не такий великий об’єм, просто треба, щоб спеціалісти дали заключення. Туристичний сезон у нас у квітні, ми, я думаю, за березень усе зробимо”, – сподівається заступник міського голови Григорій Горшунов. Саму фортецю на ремонт не закривають, а транспорт по дорозі під зруйнованою стіною почне їздити вже цими вихідними.

Автор: Тетяна Новак