Новини
Події

Телеканали Хмельницької області перевиконують мовні квоти

Сьогодні, 21 лютого, відзначають Міжнародний день рідної мови.  Мова є потужним інструментом збереження та розвитку нашої культурної спадщини в її матеріальних і нематеріальних формах.

З жовтня минулого року в Україні почав діяти закон про мовні квоти на телебаченні. Згідно закону, на регіональних та місцевих телекомпаніях передачі та фільми українською мовою мають становити не менше 60% впродовж доби, зокрема, між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00. Як дотримуються мовних вимог канали Хмельниччини?

“Поділля-Центр”, “Ексклюзив”  і Дитяче телевізійне агентство (33 канал) перевиконують мовні квоти. Це засвідчили результати першої хвилі моніторингу ефіру телеканалів Хмельниччини, здійсненого представництвом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Хмельницькій області у жовтні-грудні минулого року. Усі випуски новин, що транслювалися протягом тижня в ефірі “Поділля-Центр”, “Ексклюзива” та “33 каналу”, велися винятково українською мовою. Загальний тижневий обсяг мовлення українською мовою в ефірі згаданих телерадіоорганізацій коливається від 85 % до 100 %:

Варто зазначити, що фактичне використання української мови в ефірі (коли вітчизняні та власні передачі виконані іншими мовами не зараховуються до частки обсягу ведення українською мовою відповідно до норми, що діятиме з 13 жовтня 2018 року) не суттєво відрізняється від обсягу мовлення державною мовою, обрахованого відповідно до положень перехідного періоду. Розбіжність становить від 1 % до 4 % відсотків.

Довідково.

З 13жовтня 2017 року діють законодавчо визначені квоти обсягу ведення мовлення та частки передач новин державною мовою в ефірі телеканалів.

Тижневий обсяг мовлення українською мовою у кожному проміжку часу з 7.00 до 18.00 год. і з 18.00. до 22.год. в ефірі регіональних телемовників має становити не менше 75 %, місцевих мовників – 60 %.

Мінімальна частка передач новин українською мовою у кожному проміжку часу з 7.00 до 18.00 год. і з 18.00. до 22.год. для усіх категорій мовлення – 75 %.

У перехідний період (до 13 жовтня 2018 року) до обсягу ведення мовлення українською мовою зараховуються усі передачі вітчизняного та власного виробництва не залежно від мови виконання.

Підготовлено за матеріалами Звіту представника Національної ради у Хмельницькій області О.Гавінської за 2017 рік

Автор: Алла Самойленко